Колишній СБівець розповів, чому СБУ не могла вбити "Гіві"

Колишній СБівець розповів, чому СБУ не могла вбити "Гіві"

Фото: Reuters

Іван Ступак має сумніви, що ватажка терористів вбили пострілом із вогнемета "Джміль".

Колишній працівник СБУ Іван Ступак запевнив, що українські спецслужби не могли вбити ватажка бойовиків "Гіві".

По-перше, зауважив Ступак у коментарі "ТСН.Тиждень", ніхто в СБУ ніколи б не віддав наказ на вбивство.

Іван Ступак / Фото: ТСН.ua

"Немає підрозділу, яке отримує вказівку скоїти вбивство. Немає ліцензії на вбивство. Хто візьме на себе відповідальність дати письмовий наказ про вбивство? Та ніхто", - наглосив колишній СБівець.

Він також розповів, як СБУ зазвичай проводить операції із затримання злочинців.

"Якщо є приміщення, в якому потрібно провести затримання людини, то планують, може, тиждень. Проводиться спостереження за цим приміщенням. Дізнаються, в якому кабінеті перебуває ця людина, де проводить більшу частину часу, коли приїжджає на роботу, коли їде додому, коли проводить наради. Формують його графік", - розповів Ступак.

Він зауважив, що аналізується маса інформації, яку отримують з використанням опертавно-технічних засобів, зокрема, шляхом "контролю мобільних телефонів". Використовують також й агентів.

"Це нічим не примітна дівчинка-секретар, але вона може побачити, що людина пройшла, і написати SMS: "Все, Микола Петрович пройшов до себе". Це великий комплекс заходів і він може тривати тижнями", - підсумував Ступак, наголосивши, що зараз в українських спецслужб не було б можливості організувати захоплення злочинця в окупованому Донецьку.

"У Донецьку це неможливо. З таким режимом, з наявністю "ДНРівської" контррозвідки, з наявністю російських військових, з наявністю російських спецслужб, які допомагають їм здійснювати безпеку. Проникнення туди українських спецслужб було б неможливо", - зауважив Ступак.

Водночас колишній СБівець висловив сумнів, що "Гіві" вбили пострілом із вогнемета "Джміль". На його думку, це скоріше був вибуховий пристрій, завчасно встановлений у кабінеті.

Більше про версії вбивства ватажка батальйона бойовиків "Сомалі" дізнайтеся у сюжеті Руслана Харченка у випуску "ТСН.Тиждень" цієї неділі о 19:30 на телеканалі "1+1".

Повʼязані теми:

Наступна публікація