У Лаврова категорично відмовились від миротворців ООН на кордоні з окупованим Донбасом

У Лаврова категорично відмовились від миротворців ООН на кордоні з окупованим Донбасом

Фото: Reuters

В російському МЗС заявили, що навколо питання миротворців є ще багато дипломатичної роботи.

Росія не збирається допускати миротворців ООН на всю територію Донбасу і перекриття ними українсько-російського кордону в ОРДЛО.

Про це в інтерв'ю виданню "КоммерсантЪ" повідомив заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін.

Він заявив, що концепція Росії щодо миротворців на Донбасі полягає у тому, щоб блакитні шоломи захищали співробітників ОБСЄ та гарантували їхню безпеку. 

"Ми бачимо штучні спроби змінити цю концепцію в сторону впровадження якоїсь зовнішньої адміністрації на південному сході з перекриттям кордону між Донбасом і Росією. Про це не може бути й мови. Росія ніколи цього не допустить", - сказав Карасін.

Він додав, що навколо питання щодо введення миротворців на Донбас є ще багато дипломатичної роботи.

Карасіна запитали, чому в Росії вважають, що перекриття українсько-російського кордону на Донбасі спричинить масові акти жорстокості та різню, схожу на події в Сребрениці під час війни в колишній Югославії. Адже Слов'янськ був звільнений від терористів і люди там нормально живуть.

"Вони відносяться до населення Донбасу як до людей другого сорту, які взагалі не заслуговують називатися українцями, порівнюють з тарганами, яких треба труїти хімікатами. Можу собі уявити, що буде, якщо відрізати жителів Донбасу від кордону підтримки, моральної і гуманітарної, якій зараз є відрізок нашого кордону з Луганською та Донецькою областями", - відповів без аргументації заступник глави МЗС Росії.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко звернувся до ООН з ініціативою розгорнути миротворчу місію на Донбасі. Українська сторона наполягає, що миротворці повинні бути присутніми на всій окупованій території Донбасу, включаючи українсько-російський державний кордон.

Американці вважають, що миротворча місія ООН може посприяти завершенню війни на Донбасі, однак шлях до появи блакитних шоломів у регіоні не є простим. "Якщо ми вводимо миротворчий контингент, ми мусимо пам’ятати, що Росія – сторона конфлікту. І це означає, що вона не може брати участь в миротворчій операції", - наголосила екс-радник НАТО з питань оборони Евелін Фаркас 

Повʼязані теми:

Наступна публікація