Лікувальний бульйон із птиці

Звичайний бульйон із птиці може врятувати від багатьох проблем зі здоров'ям.

Останнім часом в своїх постах я багато уваги приділяю здоров'ю кишечника, точніше, здоров'ю і різноманітності мікрофлори, яка його населяє. Величезне значення має і здоров'я слизової оболонки: шару захисних клітин, які є бар'єром між внутрішніми органами і зовнішнім середовищем і здійснює абсорбцію нутрієнтів.

Клітини кишечного епітелію тісно пов'язані одна з одною і забезпечують непроникність кишечної стінки. Ендогенні токсини (утворюються в організмі), алергени, бактеріальні та грибкові побічні продукти, алкоголь, солодощі, смажена їжа, прийом великої кількості ліків можуть порушувати цю цілісність. В результаті цього порушення проникності слизової оболонки бактерії та ендотоксини, які зазвичай присутні у кишечнику, мають змогу легко проникати через кишечний бар'єр в русло крові.

Для відновлення цілісності слизової оболонки важливе значення має присутність в їжі особливої речовини — амінокислоти глутаміну (не плутати з глутаматом — добавкою, яку додають у напівфабрикати для покращення смаку). L-глутамін сприяє росту нових здорових клітин кишечника і сприяє процесу відновлення кишечного бар'єру. Саме ця амінокислота є основним джерелом енергії для клітин кишечного епітелію, а не глюкоза, як хтось, можливо, вважає.

Дефіцит глутаміну веде до атрофії кишечника, яка супроводжується зменшенням товщини її стінки, послаблення активності пристінкових кишечних ферментів, порушення структури ворсинок та бактеріальній інвазії (проникнення), або так званим "синдромом дірявого кишечника". В зарубіжній медицині він називається "синдромом надмірного росту бактерій" (bacterial overgrowth syndrome).

На глутамін багаті нежирні бульйони з птиці. Але бульйон важливо правильно приготувати. Птицю (бажано домашню) потрібно варити з овочами. Якщо магазинна (краще індичка), перший бульйон краще злити і вибирати нежирну частину (філе). Більшу частину мають становити овочі, особливо такі, як морква, гарбуз, а також корені селери, пастернака, петрушки та трошки імбиру.

В кінці приготування варто додати порошок куркуми та листочки лавра: вони пригнічують ріст патогенної (хвороботворної) мікрофлори. На бульйонах можна готувати супи-пюре, гречку, кіноа та варити різні овочі (стручкову квасолю, броколі та ін).

Особливо корисні бульйони для людей із синдромом "дірявої кишки" (я вже писала про це явище в попередніх постах). Основними проявами цього синдрому є:

  • газоутворення;
  • бурчання в животі;
  • підвищена чутливість до певної їжі, алергії, потіння;
  • аутоімунні захворювання;
  • проблеми із щитовидною залозою;
  • висипання або запальні реакції на шкірі;
  • синдром подразненого кишечника (СПК);
  • коліти (запалення кишечника), неспецифічний виразковий коліт (НВК) та хвороба Крона.

Проникність кишечника сильно збільшується через чотири дні після прийому алкоголю. Сприяють розвитку синдрому підвищеної проникності, окрім харчових порушень (солодощі, фастфуд, смажена та копчена їжа), тривалі стреси, порушення циркадних ритмів (лягати спати та прокидатися, аби коли), ліки, гормональні препарати, хіміо- та променева терапія.

Мій сніданко-обід:

  • овочі свіжі (броколі, цвітна, зелений салат, помідори, перець);
  • гриби мариновані з часником;
  • морська капуста;
  • ложка вівсяної каші із шматочками вареної індички, звареної на нежирному бульйоні;
  • бульйон з індички, звареної з овочами, здодаванням куркуми, посипаний перцем.

Сніданок дієтолога, для блогів
facebook.com/Оксана Скиталінська

Запитання до вас: чи готуєте ви бульйони? 

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар