Коронавірус. Французька стратегія

Коронавірус. Французька стратегія

Фото: ТСН.ua

Франція, здається, починає приймати болісну реальність — епідемія може затягнутися до літа.

Сьогодні, у вівторок, з 12 години дня у Франції починається суворий карантин, який триватиме 15 днів із можливістю подовження. Від неділі у країні вже закриті усі крамниці, окрім продуктових. Не працюють бари, ресторани, кінотеатри, спортзали, дитячі садочки. Школи і університети перейшли на дистанційне навчання. Однак цього виявилося недостатньо.

У Франції починається новий етап ізоляції — тепер без поважної причини не можна навіть виходити з дому. Поважною причиною вважається лише похід у найближчий (!) супермаркет, до лікарні, на роботу (якщо працювати дистанційно неможливо і про це написано у довідці з місця роботи). Вигулювати собаку або вийти на повітря можна, але лише на короткий час і не залишаючи квартал.

Для контролю над дотриманням цих нових правил санітарної безпеки Франція мобілізує 100 000 поліцейських і жандармів, які будуть чергувати на фіксованих позиціях, а також патрулювати вулиці. У випадку несанкціонованого виходу з дому з порушника стягуватимуть 38 євро. Ця сума може з часом зрости до 135 євро. Кордони Шенгену закриваються для нерезидентів (тобто усіх, крім громадян країн ЄС та людей із дозволом на проживання в ЄС) на 30 днів, а французький авіаперевізник Air France скорочує кількість рейсів на 70-90% впродовж наступних двох місяців.

"Ми на війні", кілька разів повторив Еммануель Макрон під час звернення до нації у понеділок ввечері під час оголошення нових обмежень, покликаних побороти поширення вірусу. Станом на вечір понеділка кількість хворих у Франції сягнула 6600 людей, коронавірус забрав життя 148 людей. Країна повторює італійський сценарій з відставанням у 8 днів. Чому Париж не прокинувся раніше? Коли саме усе вийшло з-під контролю.

КОЛИ ФРАНЦІЯ ВТРАТИЛА КОНТРОЛЬ НАД ЕПІДЕМІЄЮ?

Перші випадки коронавірусу у Франції були зафіксовані ще наприкінці січня. Спочатку їх було 3, і вони були найпершими в Європі. Потім 12. Потім 30. Тривалий час до цієї кількості додавалися лише поодинокі випадки, їхнє походження було легко простежити, усі люди у контакті з хворими були ізольовані. Франція успішно евакуювала кілька сотень своїх співгромадян з Китаю, відправивши їх на карантин. Поміж цих людей нових випадків зараження виявлено не було. Здавалося, ось він, хрестоматійний приклад контролю зародження епідемії.

Усе почало виходити з-під контролю, коли наприкінці лютого кластер заражень був зафіксований у містечку поблизу кордону з Німеччиною поміж парафіян-євангелістів та пастора і його родини. Усі вони виявилися учасниками релігійного з’їзду, який відбувався у місцевій церкві впродовж тижня і зібрав понад 2 тисячі учасників з усієї Франції та країн-сусідів, таких як Німеччина, Бельгія та Швейцарія. Реєстрації на цю подію не було, а отже відстежити з точністю, куди повернулися учасники з’їзду та кого заразили у своїх рідних містах, не вдалося. Під час самої події симптомів коронавірусу у парафіян не було, принаймні організаторам про них вони не повідомляли.

Після цього спалахи коронавірусу почали множитися територією Франції у геометричній прогресії (подвоєння щодві доби). Однак влада дочекалася березня, тобто майже трьох тисяч випадків коронавірусу і 70 смертей перед тим як запровадити ПЕРШІ карантинні заходи, тобто закриття усіх закладів, окрім продуктових крамниць і аптек.

Тоді уряд пояснив це неслухняністю французів: "Попри наші рекомендації уникати скупчень людей і максимально самоізолюватися, французи виявилися недостатньо дисциплінованими… (...)... Сьогодні особисто я побачив надто багато людей на терасах і у кафе", — такими словами прем’єр-міністр Едуар Філіп присоромив французів та оголосив про закриття усіх "не обов’язкових для життєдіяльності закладів".

ВІРУС ВІРУСОМ, А ПОЛІТИКА ПОЛІТИКОЮ

Проведення першого туру місцевих виборів, запланованого якраз на перший день карантину, влада вирішила не скасовувати. Хоча усім сказали приходити зі своїми кульковими ручками та масово роздавали антисептик, ідея скупчення людей у момент, коли країною гуляє вірус, виглядала як мінімум наївною. Невже виборців захищає магічний імунітет? Фактично французів покликали на виборчі дільниці, але при цьому закликали не ходити у парки та на набережні.

Ідея скупчення людей у момент, коли країною гуляє вірус, виглядала як мінімум наївною

У відповідь французи розкритикували владу за непослідовність, проявили рекордно низьку явку та провели сонячний недільний день саме там, де Едуар Філіп порадив їм не з’являтися, — у парках та на набережних. Як багато з них підхопили коронавірус саме у цей день і дізнаються про це лише наступного тижня?

На самому початку епідемії влада вже відзначилася іншим політичним маневром — у день, коли у країні заборонили зібрання понад 500 людей, уряд актом, без голосування парламенту, проштовхнув суперечливу пенсійну реформу, через яку французи протестували весь грудень та половину січня. Як-то кажуть, "під шумок". У своєму останньому зверненні, щоправда, Макрон наполіг на тому, що на час карантину деталізація та втілення усіх реформ, у тому числі пенсійної, будуть заморожені. Заморожені, але не скасовані.

Навіть рішення про закриття кордонів саме у межах Шенгену, а не власне французьких кордонів від усіх інших, — політичне послання Макрона. Французький президент до останнього вбачає у собі загальноєвропейського лідера. Лідера, готового боротися з коронавірусом спільно, усією Європою, як єдиним цілим. У час, коли європейські країни один за одним починають діяти як на війні — кожен за себе.

БАТЬКАМ — ЛІКАРНЯНИЙ, ПІДПРИЄМЦЯМ — ПОДАТКОВІ КАНІКУЛИ

Окрім санітарної кризи, основною темою для французького уряду в умовах вірусу стала економічна ситуація в країні. Туристична галузь, ресторани, малі підприємства, розважальні заклади, усі "не обов’язкові для життєдіяльності країни" бізнеси вже рахують потенційні збитки.

Макрон заспокоює і дає обіцянку —  ніхто не збанкрутує через коронавірус. Французьким підприємствам у складній ситуації дозволять на час карантину не платити оренду та комунальні послуги, а також звільнять на цей період від сплати податків. Банки закликають надати бізнесам кредитні канікули.

Більшість європейських країн запроваджують безпрецедентні заходи через коронавірус

Більшість європейських країн запроваджують безпрецедентні заходи через коронавірус

Усім співробітникам підприємств, що призупинили діяльність, дозволять стати на облік та отримати допомогу з "технічного безробіття". "Жоден працівник не втратить ані сантиму", запевняє французький президент, і щедро відправляє одного з батьків у двотижневу оплачувану лікарняну відпустку у випадку, якщо дистанційна робота з дому не є можливою, а дітей залишити немає з ким.

Щедрий Макрон не пояснює, як буде фінансувати усі дірки у бюджеті, створені коронавірусом. А вони однозначно будуть. Основна мета французького президента сьогодні — заспокоїти населення та переконати їх залишатися вдома, а також бажано не скуповувати усю пасту та туалетний папір у супермаркетах (так-так, у Франції елегантності у панічних закупівлях не більше, ніж деінде).

Чи спрацює французька версія карантину? Чи налякають штрафи за несанкціонований вихід з дому? А головне — коли це все скінчиться? Міністр освіти вже оголосив про скасування усіх таборів на великодні канікули. Йде мова і про скасування Каннського фестивалю у травні. У травні. Тобто через два місяці. Франція, здається, починає приймати болісну реальність — епідемія може затягнутися до літа.

Повʼязані теми:

Наступна публікація