Мрія про зелену мрію Ефіопії для України

Мрія про зелену мрію Ефіопії для України

Фото: ТСН.ua

Поки українці лише спостерігають як винищуються їхні дерева, в Ефіопії ґрунтовно взялись за легені країни.

Прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед започаткував державну програму з насадження 4 мільярдів дерев по всій країні — проект "4B Trees". Останніми роками кількість лісів в країні істотно скоротилося. За площею лісу велика африканська країна посідає лише 83 позицію у світі. Ефіопія страждає від негативних наслідків змін клімату, особливо від посух в окремих частинах країни. В 2017 році через дефіцит опадів в країні загинуло 2 млн голів великої рогатої худоби. Тому уряд схвалив рішення висадити по 40 дерев на душу населення.

Ідею висадження нових лісів в Африці започаткував президент Буркіна-Фасо, капітан Томас Санкара. Він розробив програму лісовідновлення в країні, аби зупинити наступ Сахари. За роки його президенства (1983-1987 рр) в країні були створені 7000 лісових розплідників та висаджені 10 млн дерев. Він стимулював проект Африканського Союзу "Велика зелена стіна", спрямований на боротьбу з опустелюванням земель на південь від пустелі Сахари. Суть проекту полягає у створенні смуги деревної рослинності, здатної стримати розширення Сахари. Планується, що ця смуга простягнеться від Сенегалу до Джибуті (тобто від Атлантичного океану до Червоного моря), буде мати ширину близько 15 км і довжину 7775 км. У проекті беруть участь 11 африканських держав.

Загалом на планеті станом на 2015 рік зростало трохи більше 3 трлн дерев, тобто по 400 дерев на одного мешканця Землі. Але лісові масиви поширені дуже нерівномірно. Найбільшими лісовими масивами володіють Росія (8,1 млн кв км), Канада (4,9 млн кв км), Бразилія (4,7 млн кв км), США (3,1 млн кв км), КНР (2 млн кв км), Австралія (1,2 млн кв км), ДР Конго (1,17 млн кв км). Україна лише на 57 позиції у світі зі своїми 105 тис. кв км лісових насаджень. Станом на 2018 рік на одного українця припадало 155 дерев, що в 2,5 рази менше, ніж у Австрії… Втім, країни ЄС дуже потребують для власних потреб український ліс-кругляк, який контрабандою вивозиться до євродеревопереробників, що не бажають вирубувати власні зелені масиви.

Приклади Ефіопії, Буркіна-Фасо та інших країн Африки, що ведуть боротьбу за озеленення, повинні надихати українців до збереження власних лісів, а не марнування їх. Варто пам’ятати, що розвинені країни світу намагаються берегти свої ліси та отримувати деревину з інших країн. Приміром, Норвегія на 100% відмовилася від вирубки лісів ("політика нульової вирубки") та надає допомогу іншим країнам світу (Oslo Tropical Forests Forum'2018) з відновлення їхніх лісових масивів — зелених легенів планети. І нам варто не лише захоплюватися ініціативами таких країн, як Ефіопія та Норвегія, а й насідувати їхній приклад.  

Оригінал

Повʼязані теми:

Наступна публікація