Воєнний квест від 3-ї штурмової: як цивільні випробовували себе в справжніх бойових місіях

Дата публікації
Перегляди
1089
Час на прочитання
4 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Воєнний квест від 3-ї штурмової: як цивільні випробовували себе в справжніх бойових місіях

Воєнний квест від 3-ї штурмової / Скриншот із сюжету ТСН

3-тя ОШБр організовує гру-квест для всіх охочих.

Справжні бойові місії, життя в окопах і надання першої медичної допомоги. Майже три десятки охочих зібралося, щоб пройти воєнну гру-квест від 3-ї штурмової бригади. Загалом три дні вишколу під керівництвом інструкторів, бійців з реальним бойовим досвідом і суцільна практика, програма якої адаптована не лише для військових, а і для цивільних.

Тож як усе відбувалося та які випробування довелося долати учасникам — фінальний день вишколу бачила кореспондентка ТСН Аліна Лісова.

В окопах, зі зброєю та уявними потерпілими. Вони штурмували, виживали і рятували своїх. Три дні і майже три десятки добровольців, які виконували справжні бойові місії — відпрацьовували оборону, були розвідниками та готували пастки для уявного ворога.

“Цей кемп як для військових, так і для цивільних, людей, які хочуть себе спробувати у військовій справі, так і для військових, які хочуть відчути для себе нові емоції, тобто отримати певний досвід від наших інструкторів, оскільки вони є бійцями бригади і мають великий бойовий шлях — є чим поділитися”, — каже організатор буткемпу, старший сержант 3-ї ОШБР “Роджер”.

Воєнний квест від 3-ї штурмової / Скриншот із сюжету ТСН

Недільний і водночас фінальний ранок вишколу в учасників буткемпу від 3-ї штурмової починається зі зборів. Сьогодні всі учасники, а їх 27, мають оволодіти основами тактичної медицини, методами евакуації, стрільби і під пильним наглядом інструкторів відпрацювати все на практиці.

З чого складається аптечка, що таке тампонування та як правильно накладати турнікет — це всі дізнаються майже одразу. У клубках диму і коли вибухає все довкола, учасники вишколу намагаються якомога швидше зробити всі маніпуляції правильно.

Спецефекти довкола лише підсилюються. Однак інструктор поблажок не дає. Натомість за кожну неправильну відповідь — колективне покарання.

“Потрібно, щоб цивільне населення знало б хоча б елементарні речі, що таке турнікет і як його застосовувати, ми живемо в період війни і ніхто не знає, де воно знадобиться”, — каже військовослужбовець “Док”.

Військовослужбовець на псевдо “Док” за плечима має 12 років досвіду. Свої навички з медицини постійно вдосконалює. Каже, лише за три дні навчити всього з такмеду неможливо, однак розповідає, намагався поділитися найнеобхіднішим.

“Ми намагаємося донести перші ази, тобто надання першої невідкладної допомоги в тій чи іншій обстановці”, — каже військовий.

Воєнний квест від 3-ї штурмової / Скриншот із сюжету ТСН

“Ми проходили алгоритм “Марч”. Він спрямований на те, щоб надавати першу медичну допомогу бійцям у бойових умовах. Щойно ми, власне, відпрацьовували цей алгоритм із застосуванням піротехніки. Словом, дуже цікаво, дуже адреналіново”, — розповідає учасник.

Своїми емоціями ділиться учасник вишколу Єгор. Він навчається на 5-му курсі університету. Каже, на подібний тренінг приходить не вперше. Однак назофарингеальну трубку уявному пораненому бійцю сьогодні встановлював вперше.

“На жаль, будь-яке місце в Україні є потенційно небезпечним і ніколи не знаєш, коли той чи інший скіл може тобі знадобитися. Власне, про тактичну підготовку я задумався, тому що згодом планую долучитися до Сил оборони і хочу отримати потрібні мені навички від людей, які мають відповідний досвід”, — каже Єгор.

Ще більше диму, вибухів довкола та уявних трьохсотих, яких треба евакуювати з-під залпу ворожого вогню — це вже наступна бойова місія учасників буткемпу.

Нести пораненого до безпечного місця допомагає й Анастасія. Маркетологиня за освітою, вона лише вдруге на подібному вишколі.

“Вирішила піти, тому що планую мобілізуватися”, — каже вона.

Дівчина зізнається, іноді буває складно фізично. Однак попри це справу полишати не збирається.

“Складно було, ми ночували в лісі дві доби, було дуже холодно і неможливо було спати. І от уже третій день, тому я трошки підторможую. Мені здається, це дуже важливо. Я думаю, ми тут і 10 відсотків не відчуваємо того, що бійці на передовій. Це дуже важливо — розуміти, в яких важких умовах вони перебувають, тому я рекомендую всім спробувати себе на таких кемпах”, — каже Анастасія.

Воєнний квест від 3-ї штурмової / Скриншот із сюжету ТСН

Боєць на позивний “Студент” — один з інструкторів буткемпу. Він боронив Київщину, брав участь у боях за Кліщіївку та Бахмут. В останньому отримав поранення і тепер, каже, на полі бою не такий ефективний, тож нині навчає інших.

“Одна група у нас займалася розвідкою і штурмовими діями, інша група — це оборона та інженерка. Моїм завданням було правильно вибудувати оборону, побудувати оборонні споруди, замінувати всі шляхи підходу, намалювати разом з ними карту мінних полів і правильно розставити вогневі точки”, — розповідає “Студент”.

Каже, таку гру-квест за сценарієм справжніх бойових дій інструктори-бійці 3-ї штурмової організовують уже втретє. І кожного разу головне завдання — передати основний військовий досвід і в умовах гри перевірити, на що здатен кожен.

Тож і цього разу чергова навчальна група оборону українських позицій успішно втримала, так само успішно ліквідувала й ворога.

Читайте також:

Військовий квест від 3-ї штурмової: як цивільні випробовували себе в справжніх бойових місіях

Військовий квест від 3-ї штурмової: як цивільні випробовували себе в справжніх бойових місіях

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація