Бойовики хочуть постачати вугілля з окупованого Донбасу до Іспанії та Туреччини - ДТЕК

Бойовики хочуть постачати вугілля з окупованого Донбасу до Іспанії та Туреччини - ДТЕК

Україна вже понад три місяці не отримує антрацит із зони АТО.

Бойовики мають намір експортувати донбаське вугілля за кордон. Зокрема, нині готують відправлення до Туреччини та Іспанії.

Про це переконує виконувач обов'язків гендиректора компанії "ДТЕК Енерго" Дмитро Сахарук, пише УНІАН. ДТЕК є найбільшою приватною українською енергокомпанією, що належить мільярдеру Рінату Ахметову і до складу якої входять обленерго, ТЕС, шахти з видобутку вугілля на Донбасі.

"Те, що ми бачимо, - це близько 50 тисяч тонн антрациту на місяць, є спроби поставляти його до Туреччини. Також судно об'ємом 30 тисяч тонн збирають до Іспанії", - уточнив Сахарук.

ДТЕК попередила потенційних покупців про можливість продажу вугілля із зони АТО, отже, це вугілля буде перевірятися в портах країн прибуття.

"Всього ми планували видобути на наших підприємствах (на тимчасово окупованій території) 8 мільйонів тонн товарного антрациту. Із 8 мільйонів тонн - 1 мільйон тонн ми вивезли звідти. Ще близько 2 мільйонів тонн вони (бойовики) вивезуть на Старобешевську ТЕС (залишилася на окупованій території). Залишається близько 5 мільйонів тонн - це профіцит, який у них є, і його треба кудись подіти", - розповів Сахарук.

Ринок антрациту в Росії переповнений власним ресурсом, тому бойовики й хочуть відправити вугілля на експорт. За оцінками Сахарука, на таке вугілля, зважаючи на його нелегальне походження, може надаватися знижка до 30-50% вартості.

Нагадаємо, часткове блокування Донбасу активістами розпочалося наприкінці січня цього року. А вже в березні заборона на торгівельно-вантажне сполучення набрала офіційної чинності. У відповідь на це бойовики "націоналізували" найбільші підприємства на окупованій території Донбасу, які до того працювали під української юрисдикцією, а їхня продукція, в тому числі вугілля, постачалася на вільну територію України.

Раніше повідомлялося, що ДТЕК завозитиме до України антрацитове вугілля зі своєї шахти в Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація