Дорожча за банани: цибуля коштує майже 41 грн

Дорожча за банани: цибуля коштує майже 41 грн

Фото: Pexels

Овоч везуть із Центральної Азії.

У столичних супермаркетах кілограм цибулі коштує майже 41 грн. Аграрні експерти пояснюють, що ціна на цей овоч висока, бо її везуть із Центральної Азії. Про те, коли будуть падати ціни на цибулю, у ТСН.19:30.

Що цибуля з України дорожча за банани з Еквадору, у магазині вже нікого не вражає. Від запитання, чому така дорога цибуля, сердиться на столичному базарі продавець. У неї овоч по 35 грн. За її словами, цибуля дорога, бо везуть здалеку.

Золота цибуля: ціни на цей овоч б’ють рекорди

Золота цибуля: ціни на цей овоч б’ють рекорди

Погода найбільше вплинула на дефіцит цибулі. За даними Мінагрополітики, щороку в Україні вирощують близько мільйона тонн цибулі. Торік через погоду засіяли площу на чверть меншу, і зібрали цибулі майже на 120 тисяч тонн менше. Через погоду не вродила вона й у європейських сусідів.

Казахстан, Узбекистан, Таджикистан - нині основні дистриб'ютори цибулі майже по всій Європі. Конкуренція для імпортерів велика. Буквально за тиждень в центральній Азії вона зросла зі 80 до 300 доларів за тонну.

За прогнозами аграрних експертів, ціна на цибулю має стабілізуватися. Дешевшати ж стане, коли почнуть збирати новий урожай – на це наприкінці літа. Поки ж знижуватиметься в ціні зелена молода цибуля. Після Великодня вона вже здешевшала на 20% і на базарі уже можна торгуватися.

Те, що цибуля нині на вагу золота, стало трендом у соцмережі. Цибулю прирівнюють до діаманту, її дарують під час освідчення, а наїстися цибулі перед побаченням - то вже ознака заможності.

Кореспондент ТСН Інна Боднар.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація