Експерт вказав на критичний стан інфраструктури УЗ попри підвищення тарифів

Експерт вказав на критичний стан інфраструктури УЗ попри підвищення тарифів

Фото: Укрзалізниця

УЗ регулярно підвищує тарифи, але при цьому сервіс не поліпшується, а залізнична інфраструктура перебуває в критичному стані. Про це заявив гендиректор Федерації роботодавців і транспорту України Володимир Гусак.

"При кожному попередньому збільшенні тарифів говорилося про те, що УЗ потрібні гроші на інвестиції, зростання тарифів дозволить ці гроші зібрати і нарешті купити нові локомотиви і відремонтувати дорогу. Ніхто цього не робив. А виконання інвестиційної програми ніколи не перевищувало 70%", — розповів Гусак.

На його думку, нинішнє підвищення тарифів на вантажоперевезення УЗ так само не позначиться на поліпшенні сервісу, а інвестиційна програма знов не буде виконана, що загрожує зростанням аварій на залізниці. Як наслідок бізнес продовжить відмовлятися від послуг УЗ і переходити на альтернативні види перевезень.

"Оскільки тарифи підвищили 17 серпня, тобто напередодні традиційного пікового сезону на УЗ, то ми будемо мати, швидше за все, ситуацію, яка дуже добре демонструє біг по граблях УЗ. Тобто одночасно з підвищенням тарифів відбудеться погіршення якості сервісу. Єдине, чому в цьому випадку не варто дивуватися, що клієнти будуть продовжувати бігти з УЗ, тому що підвищення цін і одночасне погіршення якості сервісу — це ситуація з якогось задзеркалля", — вважає Гусак.

Як відомо, вчора, 26 серпня, під Львовом зійшли з рейок і перекинулися 18 вантажних вагонів в складі, який перевозив щебінь. Ніхто не постраждав, але рух поїздів в цьому районі був утруднений. Причини аварії встановлюються.

Нагадаємо, 17 серпня "Укрзалізниця" підвищила тарифи на вантажні перевезення, хоча планувала зробити це від 1 вересня. Загалом, за 5 років, тарифи на вантажоперевезення зросли більш ніж удвічі.

Раніше ексміністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що влада повинна вирішити проблему відсутності професійного менеджменту в "Укрзалізниці" і подолати там корупцію, а не знову підвищувати тарифи на вантажні перевезення.

У той же час член Тимчасової слідчої комісії ВР з перевірки стану "Укрзалізниці" Костянтин Бондарєв повідомив, що згідно з висновками ТСК, через тотальну корупцію і неефективний менеджмент "Укрзалізниця" втрачає щороку понад 10 млрд грн.

Наступна публікація