Понад третину газу для промисловості постачають українські компанії

Понад третину газу для промисловості постачають українські компанії

Фото: Укртрансгаз

При цьому скорочення споживання газу і падіння цін не надто позначається на ситуації для українських видобувників газу.

В Україні понад третину обсягів газу для промисловості постачають приватні видобувні компанії.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть журналіст Ганна Люта і директор ExPro Consulting Геннадій Кобаль.

За словами авторів, попри скорочення споживання газу і падіння цін ситуація для українських видобувних компаній – не така вже й погана. Газ українського видобутку здебільшого постачають для промислових споживачів – в цьому сегменті його частка становить близько 1/3.

До всього цьогоріч українська приватна видобувна компанія вперше почала постачання газу для технологічних потреб "Укртрансгазу". У цьому секторі українські компанії займають лише 10% поставок з необхідних "Укртрансгазу" 3 млрд кубометрів.

"Що ж до сегмента промислових споживачів, то тут можна говорити про беззаперечну перемогу ринку. 40 тис. промислових споживачів купують газ у 250 трейдерів, з яких майже 50 — імпортери газу та стільки ж видобувних компаній. При цьому НАК "Нафтогаз України" стрімко втрачає частку ринку. Сьогодні понад третина обсягів газу для промисловості — це газ українського приватного видобутку", – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, "Нафтогаз" підвищив ціни для промисловості. Від 1 серпня в Україні на 2,8-2,9% зростуть ціни на газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання. Мінімальна вартість за тисячу кубометрів зросте від 7208,4 грн до 7420,8 грн, а максимальна - від 8008,8 грн до 8230,8 грн. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація