Росія розпочинає молочну війну з Білоруссю

Росія розпочинає молочну війну з Білоруссю

Фото: УНІАН

Міністр сільського господарства РФ закликав російських виробників потіснити білоруських.

Між Росією та Білоруссю набирає обертів політично-економічна війна. Після оприлюднення опитування, де йдеться про те, що ніби 78% росіян висловилися за введення візового режиму з Білоруссю, тепер переключилися на полиці магазинів. Міністр сільського господарства РФ Олександр Ткачов закликав російських виробників молока та молочної продукції наростити потужності, аби посунути з ринку білоруську продукцію.

Нині Білорусь є основним постачальником молока та молочної продукції до Росії й заробляє на цьому щороку 3 млрд доларів. Про це Ткачов заявив під час з'їзду Асоціації селянських господарств і сільськогосподарських кооперативів, передають "РИА Новости".

"Дефіцит молока у нас у країні - близько 7 мільйонів тонн, і це молоко ми завозимо з Білорусі, трохи з інших країн, але в основному білоруське молоко. Це головний постачальник на російський ринок. Я вважаю, що свою проблему молока вони вирішили ще п'ять років тому, нагодували власний народ, 15 мільйонів осіб. І практично таку ж кількість постачають на російський ринок і на цьому заробляють ні багато ні мало понад 3 мільярди доларів", - сказав Ткачов.

Він закликав фермерів збільшити виробництво.

"Я вважаю, це справа принципу - це наші доходи, наші робочі місця, податки. Це ваше теперішнє і майбутнє. Тому треба взятися дуже потужно за вирішення продовольчої проблеми в країні, і я вважаю, що фермери повинні очолити цей процес", - закликав Ткачов.

Торік обсяги виробництва молока в Росії становили 30,7 млн тонн. Це на 0,2% менше порівняно з 2015-м.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року Россільгоспнагляд заявив, що знайшов у білоруській молочній продукції сухе молоко. Із 76 проб його виявили в 33-х. Президент Білорусі Олександр Лукашенко на початку лютого запропонував порушити кримінальну справу проти глави Россільгоспнагляду Сергія Данкверта за перешкоджання поставкам білоруського продовольства. При цьому Лукашенко висловив невдоволення тим, що Білорусь постачає Росії лише 4 млн тонн молочної продукції з імпортованих РФ щорічно 7 млн тонн.

Тим часом Білорусь знайшла альтернативу російському "чорному золоту".

"М'яка білорусизація" та тиск Кремля: зростає напруга у політичних стосунках Росії та Білорусії

"М'яка білорусизація" та тиск Кремля: зростає напруга у політичних стосунках Росії та Білорусії

Повʼязані теми:

Наступна публікація