В Україні сповільнилася інфляція. Нацбанк пояснив нюанси

В Україні сповільнилася інфляція. Нацбанк пояснив нюанси

Фото: Reuters

За підсумками року інфляція становитиме 12%.

У листопаді споживча інфляція становила 1,8%. А в річному вимірі, за даними Держслужби статистики, вона сповільнилася до 12,1%.

За підсумками 2016 року інфляція має становити 12%, прогнозує Нацбанк.

"Сповільнення річної інфляції (порівняно з 12,4% у жовтні) відбулося завдяки стрімкому зниженню інфляції сирих продуктів харчування, що було більш суттєвим, ніж прогнозувалося. Однак, дещо більшим за прогноз були зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, а також базова інфляція", – ідеться в повідомленні НБУ.

Основні пояснення показника інфляції від Нацбанку:

1) Річна базова інфляція в листопаді сповільнилася до 6,2% (у місячному вимірі базова інфляція становила 0,5%). Посилення волатильності на валютному ринку в середині листопада мало помірний вплив на базову інфляцію. Хоча в місячному вимірі спостерігалось зростання цін окремих імпортованих товарів, у річному вимірі їх зростання сповільнилось (у тому числі на одяг та взуття, побутову техніку, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації, фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, транспортні засоби). Також стримували базову інфляцію в листопаді помірне подорожчання ринкових послуг. Водночас, на тлі подорожчання молока та цукру стрімко зросли ціни на продукти харчування з високим ступенем обробки (тверді сири, здобні вироби, торти тощо).

2) Зростання цін на сирі продовольчі товари сповільнилося до 1,4% у річному вимірі (1,1% у місячному вимірі). Цьому сприяли насамперед фактори пропозиції. Зокрема поглибилося зниження цін на овочі та фрукти під впливом як високої пропозиції окремої продукції внутрішнього виробництва, так і імпортованих товарів. Так, обмеження, які Росія наклала на імпорт фруктів з Єгипту, зумовили зниження цін на цитрусові. Сповільнилося зростання цін на м'ясо та м'ясопродукти, зокрема, через обмеження на експорт свинини на тлі спалахів африканської чуми свиней. Водночас продовжило прискорюватися зростання цін на молоко та молочні продукти, що зумовлювалося посиленням попиту з боку переробників, у тому числі через високі обсяги експорту молочних продуктів.

3) Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, прискорилося до 32,8% у річному вимірі (4,0% у місячному вимірі). Прискорення зумовило підвищення тарифів на послуги житлово-комунального господарства, зокрема, на опалення, водопостачання та каналізацію. Також продовжило прискорюватися зростання цін на тютюнові вироби та алкогольні напої.

4) Ціни на паливо прискорили зростання до 18,1% у річному вимірі (у місячному вимірі збільшилися на 1,8%). Це пов'язано з підвищенням цін на нафту на світових ринках у жовтні.

У Нацбанку також спрогнозували вплив підвищення вдвічі мінімальної зарплати на ВВП.

Повʼязані теми:

Наступна публікація