Станом на 1 січня 2021 року на підприємствах зберігається майже 14 тонн зернових.
В Україні скорочуються запаси гречки.
Про це розповіли у Сніданку з 1+1.
Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то крупи на складах стало менше на чверть. Порівняно з 2019 роком різниця становить 40%. Станом на 1 січня 2021 року на підприємствах зберігається майже 14 тонн зернових - це трирічний мінімум.
У столичних супермаркетах за кілограм гречки в середньому просять 50 гривень. До слова, торік вартість була меншою і становила 30 грн.
Аналітики пов'язують дефіцит із підвищеним попитом на товар упродовж минулого року. Зокрема, через пандемію коронавірусу.
Як повідомлялося, Україна скоротила виробництво гречки майже в 5 разів за останні 20 років. В Українському клубі аграрного бізнесу зазначили, що вітчизняні аграрії почали менше засівати гречки і хочуть займатися вирощуванням більш рентабельних і орієнтованих на експорт культур — пшениці, кукурудзи та соняшнику. Тим паче, що на світовому ринку серйозну конкуренцію їм становить російська гречка.