Американські вчені створили найменший в світі комп'ютер

Американські вчені створили найменший в світі комп'ютер

На фото M3 зображений на ребрі монети. / Фото: CBS News

Гаджет має обсяг всього один кубічний міліметр.

Інженери Мічиганського університету (США) показали готовий до виробництва найменший у світі комп'ютер Michigan Micro Mote (M3), обсягом усього в кубічний міліметр.

На часі розробники ведуть переговори з потенційними інвесторами, які зацікавлені у пристрої, повідомляє CBS News.

Всупереч мініатюрним габаритам M3 вміє робити фото, вимірювати температуру і тиск і зберігати ці дані у своїй пам'яті. Програмування комп'ютера зроблено на основі світлових імпульсів, які може передавати розташована поруч з чіпом лампа.

"Кубічний" комп'ютер включає кілька шарів. Кожен новий верхній шар менший за попередній, через що пристрій нагадує сходи. Нижній фотоелемент, що перетворює світло в струм для зарядки акумулятора наступного шару. За ними йдуть мікропроцесор, пам'ять, а після - радіомодуль, і лінза з фоточипом, опціонально.

M3 цілком автономний. Він вміє збирати і записувати дані, отримуючи енергію світла. Вбудований радіомодуль дозволяє відправляти інформацію на відстані до 10 метрів.

Розробники зазначили, що створити мініатюрний комп'ютер їм вдалося після появи процесора Phoenix розміром 915 x 915 мкм, який використовує 500 пВт енергії (5*10-10 Вт, приблизно стільки витрачають 500 людських клітин).

Створення пристрою зайняло близько 10 років і втягнуло як викладачів, так і студентів кафедри обчислювальної техніки. Команда проекту має намір зробити ще менший комп'ютер.

Повʼязані теми:

Наступна публікація