Росія під керівництвом Путіна становить загрозу для США - The Washington Post

Росія під керівництвом Путіна становить загрозу для США - The Washington Post

Фото: Reuters

Адміністрації США слід визнати, що характер режиму Путіна виключає можливість реального партнерства між Штатами і Росією.

Наступний президент США повинен визнати, що Росія під керівництвом Володимира Путіна – це авторитарний, клептократичний режим, який представляє серйозну загрозу для американських цінностей, інтересів і союзників.

Про це пише Девід Крамер у статті "Росія – тепер загроза. І США повинні ставитися до неї відповідно", опублікованій на сайті газети The Washington Post.

Ми повинні стримувати і зупиняти російську агресію, переконавши наших союзників по НАТО в тому, що ми будемо захищати їх, виконаємо гарантії щодо колективної оборони, викладені у Статті 5. Ми підтримуємо суверенітет, територіальну цілісність і прагнення сусідів Росії до вступу в НАТО чи Європейський союз. Ми також повинні підтримувати тих, хто живе в Росії і бореться за краще, більш демократичне майбутнє.

За його словами, проблема зводиться до природи путінського режиму. Після приходу до влади 17 років тому наказом про застосування насильства проти російського регіону Чечні Путін продемонстрував безжальну готовність зробити все необхідне, щоб залишитися при владі. Він рішуче розправляється з будь-якою загрозою – реальною або уявною – і неважливо, з'являється вона в Росії або за кордоном.

Путін приїхав до окупованого Криму з новими заявами щодо України

Путін приїхав до окупованого Криму з новими заявами щодо України

Повернувшись на президентський пост у травні 2012 року, після чотирьох років перебування на посаді прем'єр-міністра, Путін почав жорстокі обмеження щодо прав людини в Росії за останні десятиліття. Критиків, журналістів і діячів опозиції регулярно переслідували і заарештовували – навіть убивали, як це трапилося з Борисом Нємцовим всього в декількох метрах від Кремля в лютому 2015 року.

У випадку України Путін просто не міг змиритися з перспективою того, що громадяни будуть вимагати покласти край корупції і почати тіснішу співпрацю з Заходом. Якщо б Україна досягла успіху, це могло б стати загрозливою альтернативою корумпованому авторитаризму Путіна в Росії. Тому, в кінці лютого 2014 року він вторгся в Україну, почавши з анексії Криму. З тих пір, майже 10 тисяч українців були вбиті при спробі захистити свою країну від агресії Путіна. Наступний американський президент повинен забезпечити летальну військову допомогу, щоб допомогти українцям захистити себе.

Також Путін втрутився, щоб підтримати жорстокого Башара аль-Асада в Сирії, і переважну більшість російських військових ударів там було здійснено зовсім не з "Ісламського державі". Він загрожує країнам, в яких розміщена система ПРО НАТО і тим, які хочуть вступити в НАТО чи Європейський союз. Щоб виправдати свій спосіб правління, він і його пропагандисти демонізують Сполучені Штати, підживлюючи міф про те, що Сполучені Штати є найбільшою загрозою для Росії. Його спосіб мислення за принципом "хто кого?", вимога визнання російської сфери впливу, втручання у вибори в інших країнах (навіть спроби втрутитися у вибори в США) і підтримка аналогічно мислячих авторитарних лідерів означають, що наші інтереси та інтереси Путіна діаметрально протилежні.

РФ заперечила свою причетність до авіаудару по Алеппо, але погодилася тимчасово припинити вогонь

РФ заперечила свою причетність до авіаудару по Алеппо, але погодилася тимчасово припинити вогонь

Наступній адміністрації США слід визнати, що характер режиму Путіна виключає можливість реального партнерства між Сполученими Штатами і Росією і значно обмежує сфери взаємодії. Більш тісна співпраця цього не змінить (Джордж Буш і Барак Обама намагалися, але не змогли), і навіть може видатися відчаєм, що Путін використовує як слабкість з нашого боку.

Ми повинні залишатися вірними нашим цінностям і відновити поняття "зв'язку", давши зрозуміти, що якщо Путін буде ущемляти інтереси власного народу – і своїх сусідів, то це негативно позначиться на наших відносинах. Наступна адміністрація повинна більш агресивно забезпечувати виконання Закону Магнітського за грубі порушення прав людини і зберігати – навіть посилювати – санкції проти Росії за триваюче порушення суверенітету України. І ми повинні переконатися в тому, що кращий експорт Путіна – корупція – не забруднює наш власний спосіб ведення бізнесу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація