Суд не прийняв до уваги резолюцію ПАРЄ і не звільнив Луценка

Суд не прийняв до уваги резолюцію ПАРЄ і не звільнив Луценка

Захист Луценка подав клопотання про зміну йому запобіжного заходу відповідно до резолюції ПАРЄ / Фото: УНІАН

Як вважає суд, арешт Луценка було здійснено у відповідності до чинного законодавства.

Суд відхилив клопотання захисту екс-глави МВС Юрія Луценка про зміну йому запобіжного заходу в зв'язку з відповідною резолюцією ПАРЄ. Про це оголосив суддя Сергій Вовк після повернення з нарадчої кімнати.

За його словами, арешт Луценка було здійснено після оформлення відповідної постанови суду, тобто у відповідності до чинного законодавства.

Він наголосив, що Конституція України гарантує недоторканність суду та забороняє впливати на нього в будь-який спосіб і не має значення за допомогою яких засобів.

Раніше захист Луценка подав клопотання про зміну йому запобіжного заходу відповідно до резолюції ПАРЄ. За словами адвоката Олексія Баганця, ще 27 грудня 2010 року Луценка взяли під варту, хоча законних підстав для цього не було. І вже другий рік Луценко перебуває в СІЗО.

Баганець наголосив, що згідно з пунктом 7 резолюції ПАРЄ було відмічено надмірне застосування утримання під вартою в Україні без належних підстав.

Згідно з резолюцією ПАРЄ, на думку адвоката, отримання в СІЗО має використовуватись лише як крайній засіб.

Адвокат Луценка Ігор Фомін у свою чергу наголосив, що виходячи з членства України в Раді Європи, виконання резолюції ПАРЄ є обов'язковим. Він також зазначив, що в цій резолюції вказано не лише про звільнення з-під варти українських політв'язнів, але й про звільнення конкретно Луценка.

Як відомо, нещодавно ПАРЄ прийняла резолюцію "Функціонування демократичних інституцій в Україні". У ній, зокрема, йдеться про те, що організація стурбована станом здоров'я ув'язнених колишніх урядовців України і закликає їх звільнити в очікуванні суду, щонайменше з гуманітарних причин. Також ПАРЄ не виключає застосування санкцій проти України за невиконання своїх вимог.

Повʼязані теми:

Наступна публікація