У Росії шиють справу за "геноцид" проти головних силовиків України і Ляшка

У Росії шиють справу за "геноцид" проти головних силовиків України і Ляшка

Справу відкрили проти Ляшка, Полторака та Муженка / Фото: gbgalsgallery.com

Полторака і Муженка звинувачують в обстрілах на Донбасі, а нардепа - у тортурах.

Слідчий комітет (СК) Росії відкрив кримінальну справу проти міністра оборони України Степана Полторака, начальника Генерального штабу Міноборони України Віктора Муженка, а також народного депутата Олега Ляшка.

Про це повідомляє прес-служба СК РФ. 

Цілу низку керівників українських силовиків у Росії звинувачують у "застосуванні заборонених засобів і методів ведення війни і геноциді" на Донбасі. У списку підозрюваних також командир Сухопутних військ ЗСУ Анатолій Пушняков, командувач Нацгвардії Микола Балан та інші "невстановлені особи з числа військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії".

"У період з 31 травня до 1 вересня 2015 невстановлені особи з числа військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України, виконуючи свідомо злочинні накази Полторака, Муженка, Пушнякова і Балана з метою знищення національної групи російськомовного населення, що проживає на території "самопроголошеної ДНР", здійснили прицільні артилерійські обстріли з важких видів озброєння (калібру не менше 122 мм) об'єктів цивільної інфраструктури, які не є військовими цілями в населених пунктах республіки", - йдеться у повідомленні прес-служби СКР.

Окрім цього, справу відкрили проти нардепа Ляшка, який нібито давав доручення бійцям "Азову" викрасти людину, а потім "бив її разом із силовиками".

"За версією слідства, 17 вересня 2014 четверо бійців батальйону "Азов" за вказівкою Олега Ляшка, є творцем батальйону "Азов", незаконно вдерлися в квартиру жителя міста Маріуполя Дмитра Чайковського. Обшукавши квартиру, підозрювані зв'язали Чайковському руки і, застосовуючи насильство, вивезли його в розташування батальйону "Азов", а потім помістили в металевий контейнер. Протягом доби Ляшко разом з бійцями названого батальйону жорстоко били потерпілого, а також погрожували вбивством, вимагаючи повідомити інформацію про можливу наявність у нього викраденої зброї", - йдеться у повідомленні.

8 вересня глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін повідомив, що прем'єр України Арсеній Яценюк в середині 1990-х років воював проти Збройних сил РФ у складі "карального загону" в Чечні. Слід зауважити, що в 90-х роках Яценюк закінчив школу і навчався на юридичному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Користувачі соціальних мереж та українські політики почали активно обговорювати скандальну заяву СК РФ та глузувати із неї.

Згодом журналіст Валентина Самар додала, що у Федеральній службі безпеки РФ "зламали" двох політичних в'язнів і вони дали псевдосвідчення про "звірство" Арсенія Яценюка у Чечні.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк особисто прокоментував слова голови СК РФ Олександра Бастрикіна про нібито участь українського урядовця у військових діях у Чечні.

"Це клінічний діагноз російської влади: сталінське правосуддя, замішане на геббельсівській пропаганді і підтверджене-підписане Володимиром Путіним", - заявив він. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація