Глава уряду Шотландії анонсувала референдум про незалежність на тлі Brexit

Глава уряду Шотландії анонсувала референдум про незалежність на тлі Brexit

Фото: Associated Press

Голосування, якщо його не заблокує Лондон, відбудеться в 2020 році.

У Шотландії наступного року може відбутися референдум про незалежність країни від Великої Британії. Про це повідомляє ВВС.

Відповідний анонс дала перший міністр Шотландії Нікола Стерджен. Вона пояснила, що проситиме офіційний Лондон про згоду на такий плебісцит, і в столиці королівства не мають права відмовити в цьому. Для глави уряду Шотландії принципово важливою є законність проведення референдуму задля полегшення визнання його результатів на міжнародному рівні.

Орієнтовно волевиявлення шотландців може відбутися в 2020 році. Попередній референдум у 2014 році завершився перемогою прибічників королівства – близько 55% учасників голосування підтримали позицію країни в межах Великої Британії, тоді як за повну незалежність проголосували 45%. Зараз цифри можуть виявитися іншими з огляду на Brexit, який підтримують англійці, тоді як шотландці в більшості воліють залишатися в Європейському Союзі.

Погрози та суперечки: у Великій Британії продовжують вирішувати долю Brexit

Погрози та суперечки: у Великій Британії продовжують вирішувати долю Brexit

Нагадаємо, 23 червня 2016 року у Великій Британії відбувся референдум щодо виходу країни зі складу Європейського Союзу. "За" проголосувало 51,9% осіб, "проти" – 48,1%. За попередніми домовленостями,  процес виходу мав завершитися 29 березня. 21 березня 27 країн ЄС схвалили на саміті відтермінування Brexit на підставі двох можливих сценаріїв: до 12 квітня або до 22 травня.

Останній мав би відбутися за умови, що запропонована прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей угода про вихід буде підтримана парламентом. 29 березня парламент країни її відхилив. Наразі Британія має залишити блок до 12 квітня.  

Раніше Тереза Мей заявила, що піде з посади голови уряду, якщо більшість депутатів палати громад ратифікують її договір про умови виходу Британії з ЄС, який вона погодила з Брюсселем у листопаді. 

Як відбувається вихід Великої Британії зі складу ЄС, дивіться в інтерактивній інфографіці. 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація