Голова Каталонії висунув ультиматим прем'єр-міністру Іспанії

Голова Каталонії висунув ультиматим прем'єр-міністру Іспанії

Глава Каталонії Куім Торра / Фото: Reuters

Мадрид відповів на вимоги щодо самовизначення регіону.

Глава уряду Каталонії Куім Торра закликав прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса протягом місяця погодити механізм самовизначення регіону, інакше його партія не буде підтримувати Санчеса у національному парламенті.

Таку заяву Торра зробив у каталонському регіональному парламенті 2 жовтня, передає Reuters.

"Якщо до листопада не буде узгоджений механізм, то партії, які виступають за незалежність Каталонії, більше не гарантують стабільності пану Педро Санчесу в іспанському парламенті", - сказав очільник бунтівного регіону.

Заворушення у Каталонії: протестувальники зіткнулися з поліцією

Заворушення у Каталонії: протестувальники зіткнулися з поліцією

На початку червня лідер соціалістів Педро Санчес був призначений новим прем’єром Іспанії. Він заявляв, що буде керувати урядом до запланованих виборів у 2020 році, однак соціалісти мають лише 84 депутатів у 350-місному парламенті. Задля ухвалення необхідних законів та продовження перебування на посаді Санчес користувався підтримкою каталонських та баскських націоналістичних партій, представлених у парламенті. Зокрема, зараз на порядку денному стоїть ухвалення бюджету країни на наступний рік.

Уряд Іспанії у відповідь заявив, що не поведеться на ультиматум з боку Торри. Речниця уряду Ізабел Села заявила, що переговори щодо долі Каталонії триватимуть, але у площині самоврядування регіону, а не незалежності, передає The Guardian.

"Президент каталонського уряду не повинен чекати до листопада на нашу відповідь. Ми дамо її зараз. Відповідь - самоврядування, а не самостійність; ми пропонуємо співіснування, а не самостійність. Іспанський уряд не приймає ультиматуми і підтримує свою рішучість продовжувати шлях діалогу", - сказала вона.

Розпал каталонської кризи припав на осінь 2017-го - саме тоді регіональна влада ініціювала незаконний референдум про незалежність від Іспанії. Проте в Іспанії заявили, що не послаблять контроль над Каталонією та скасували автономію регіону, ув’язнили кількох місцевих політиків та призначили перевибори парламенту. Щоправда, блок прихильників незалежності знову на них переміг.

Цього річ у суботу, 29 вересня, сталися сутички із правоохоронцями – у Барселоні демонстрація прихильників незалежності зіткнулась із колоною поліцейських. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація