Ігноруючи санкції, Путін відкине економіку Росії далеко назад - Bloomberg

Ігноруючи санкції, Путін відкине економіку Росії далеко назад - Bloomberg

Економіка Росії висить на волосині від провалу. / Фото: Reuters

Путін може зробити крок до радянської економіки, яка була майже відірвана від міжнародних ринків.

Всі санкції, які США і Європа вводять проти Росії, можуть кінець-кінцем почати розгортати економіку країни в бік СРСР.

Як міркує Bloomberg, Путін може пригадати 2006 рік, коли уряд відмовився від валютного контролю, і захотіти до нього повернутися, щоб захистити резерви Росії. Тоді "Банк Росії" зробив рубль повністю конвертованим, звернувши валютний контроль.

Однак посилення української кризи та політика Заходу можуть призвести до ослаблення рубля і повернути владу до ідеї про контроль, яка "стане кроком до радянської економіки, майже відірваної від міжнародних ринків", зазначає видання.

Про те, що повернення до контролю за капіталом може статися, і цю команду дасть Путін, говорять і російські експерти, зазначає видання.

"Центробанк буде намагатися використовувати ринкові інструменти, - каже старший економіст Інституту Енергетики і Фінансів Антон Табах. - Але в разі різкого і тривалого знецінення рубля, відтоку капіталу та навантаження на резерви, він може ввести м'які заходи з контролю за капіталом".

Однак, сам ЦБ Росії зараз "не бачить причин вводити контроль за рухом капіталу" за кордон, тобто дотримується своєї позиції, озвученої в березні, коли Захід ввів перші санкції.

Але, як зазначає Bloomberg, з березня ситуація змінилася, і в зв'язку з підсиленням санкцій, Росії можуть знадобитися додаткові резерви, щоб запобігти падіння курсу національної валюти.

Як повідомлялося раніше, Україна хоче ввести масштабні санкції проти компаній із російським капіталом. Майбутні економічні обмеження мають стати першими масштабними санкціями України проти РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація