Каталонія услід за Шотландією хоче провести референдум про незалежність

Каталонія услід за Шотландією хоче провести референдум про незалежність

Іспанія не дозволяє проводити референдум в Каталонії. / Фото: Фото EPA/UPG

Місцева влада, багато жителів та євродепутат вимагають провести референдум 9 листопада

У разі здобуття Шотландією незалежності після референдуму, що відбудеться за тиждень, можуть активізуватися сепаратистські рухи і в континентальній Європі, особливо - в Каталонії.

Місцева влади, багато жителів і один євродепутат вимагають провести 9 листопада референдум про незалежність від Іспанії. Але, на відміну від Лондона, Мадрид не дозволив такий референдум, вважаючи спроби розколоти країну антиконституційними.

Експерт Соня Педрафіта з Центру досліджень європейської політики називає й інші відмінності між Шотландією і Каталонією.

"Нариклад, Шотландія може захотіти і далі користуватися британськими привілеями, такими, як перебування поза Шенгену і зони євро. Тоді у неї залишиться фунт стерлінгів, але не буде незалежного центробанку, - каже Соня Педрафіта. - У випадку Каталонії, іспанський уряд буде всіляко перешкоджати підведенню законодавчої бази під референдумом. Думаю, в таких умовах каталонське уряд не буде на ньому особливо наполягати. Інакше це було б актом громадянської непокори ".

Наступного тижня парламент Каталонії прийме рішення про проведення консультацій з приводу референдуму. А потім іспанський конституційний суд визначить законність такого кроку.

Нагадаємо, у березні Іспанія заборонила проведення сепаратистського референдуму в Каталонії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація