"Коммерсант" порахував, скільки РФ витрачає на операцію в Сирії

"Коммерсант" порахував, скільки РФ витрачає на операцію в Сирії

Операція у Сирії обходиться РФ у близько мільярд євро на рік / Фото: mil.ru

Кошти йдуть на паливо та обслуговування авіації. 

Операція військово-повітряних сил у Сирії обійдеться РФ приблизно в один мільярд євро на рік. Такі підрахунки озвучив російський журнал "Коммерсант-Деньги" із посиланням на дані експертів.  

За даними неназваного джерела журналу у Міноборони, основні витрати російської сторони пов'язані із поставками палива та озброєння для авіації, а також із обслуговуванням техніки. Співрозмовник журналістів наголосив, що витрати на озброєння досить невеликі: удари по позиціях "Ісламської держави" наносяться за допомогою коректованих авіабомб КАБ-500, прийнятих на озброєння ще в 1976 році, інших засобів ураження, розроблених ще в СРСР, а також високоточних ракет Х-29Л.

Влада РФ не озвучує суму, яка витрачається на сирійську операцію. За офіційною інформацією, фінансування здійснюється за рахунок бюджету Міноборони Росії.

Наразі змішана авіаційна група РФ налічує близько 50 одиниць: це чотири багатоцільові винищувачі Су-30СМ, шість фронтових бомбардувальників Су-34 і 12 Су-24М, стільки ж штурмовиків Су-25, а також багатоцільові вертольоти Мі-8 і ударні Мі-24.

На думку головного редактора видання "Експорт озброєнь" Андрія Фролова, операція - з урахуванням перекинутої в регіон техніки – триватиме не один місяць і буде залежати від того, наскільки успішно Башару Асаду вдасться провести сухопутний наступ на бойовиків "Ісламської держави".

Натомість член-кореспондент Російської академії ракетних і артилерійських наук Костянтин Сівков вважає, що бойові дії РФ у Сирії можуть тривати більше року.

"Якщо тільки не буде прийнято рішення про виведення військ без досягнення кінцевої мети - розгрому" Ісламської держави". Війна - справа дорога, вартість визначатиметься розміром авіаційного угрупування, а вона за певних обставин може вирости до 100 машин", - додав Сівков.

Річні витрати у 1 мільярд євро вирахувані за умов, що РФ не нарощуватиме військово-повітряні сили у Сирії.

Як повідомлялося раніше, стало відомо, у скільки мільярдів доларів світові обходиться війна у Сирії. Збитки від війни налічують понад 150 мільярдів доларів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація