Меркель пояснила "зустріч трьох" стосовно України недосвідченістю Макрона

Меркель пояснила "зустріч трьох" стосовно України недосвідченістю Макрона

Новому президенту Франції необхідний досвід подібних переговорів.

Україна стала однією з головних тем саміту G20 попри те, що офіційно основними були названі інші питання. Про нашу державу активно говорили "на полях" заходу під час зустрічей найвпливовіших політиків світу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Про конфлікт на Донбасі та перспективи його вирішення найактивніше спілкувалися Ангела Меркель, Еммануель Макрон, Дональд Трамп і Володимир Путін. Аналітики кажуть, що загальним враженням від цих розмов стало те, що якогось помітного прориву вони не дали. На заключній прес-конференції канцлер ФРН зізналася, що вирішувати щось без України і не планували, а можливість для переговорів використали, щоби ввести порівняно нового президента Франції у стан справ.

Німеччина, Франція та Росія обговорили ситуацію в Україні без її представника

Німеччина, Франція та Росія обговорили ситуацію в Україні без її представника

"Оскільки президент Еммануель Макрон ще не так довго на посаді – ми вперше змогли поговорили втрьох. Я перед цим подзвонила українському президенту, аби не виникало враження, що ми говоримо про Україну без України і щось вирішуємо. Ми домовилися продовжувати процес. Однак ми також визнали, що прогрес дуже повільний, а подекуди це регрес. Ми нічого не прикрашали. І ми вирішили, що знайдемо час для телефонної розмови вчотирьох, де обговоримо наступні кроки", - розповіла Меркель.

Натомість президент Росії Володимир Путін на пряме питання про результати переговорів став говорити про спільний інтерес російського і українського народів. Деталі розмови з Меркель і Макроном він так і залишив для себе. Згадуючи свою першу розмову із Трампом Путін говорив так, ніби це за його вказівкою в адміністрації президента США з'явилася нова людина по українському питанню – ідеться про нового спецпредставника по Україні Курта Волькера. Він скоро прибуде в Україну, а потім і в Росію разом з Рексом Тіллерсоном. Утім розширення "нормандського формату" за рахунок США, очевидно, не передбачається.

Саміт G20 завершився, і господиня заходу Меркель задоволена результатами, попри те, що Гамбург зализує рани після нищівних протестів. Учасники погодилися по всім ключовим питанням, і тільки щодо клімату Сполучені Штати залишилися при своєму, що так і стоїть у заключному комюніке – всі учасники висловилися за виконання Паризької кліматичної угоди, крім Америки.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Наступна публікація