НАТО захищає своє слабке місце у широкомасштабних навчаннях у Литві - The Telegraph

Навчання проходять на тлі побоювань з приводу російського нападу.

Під час проливного дощу люди з 45 підрозділу вистрибнули з військових вертольотів і накрили невеликий ліс на польсько-литовському кордоні.

Про це пише Меттью Дей у статті "НАТО захищає своє слабке місце в перших в історії широкомасштабних оборонних навчаннях у Литві на тлі побоювань з приводу російського нападу", опублікованій на сайті газети The Telegraph.

За підтримки американських і польських військ, королівські морські піхотинці висадилися у Сувалкі для проведення перших масштабних бойових навчань НАТО в цьому районі. Причиною послужили побоювання Європи через уразливості перед російським нападом.

Вузький 60-мильний відрізок землі, затиснутий між російським анклавом Калінінград і союзником Москви, Білоруссю, "прохід" [Сувалкі] вважається слабким місцем НАТО на її східному фланзі.

Якщо б вибухнула війна між Сходом і Заходом, то тут Росія могла б зробити перший крок, щоб одним швидким рухом відрізати прибалтійські держави від Польщі.

Оскільки Росія у 2014 році захопила і окупувала український Крим, східна Європа відчуває себе все більш вразливою, і найбільше в Сувалкі.

Солдати НАТО потренувалися відбивати російську агресію

Солдати НАТО потренувалися відбивати російську агресію

Загроза спонукала НАТО розгорнути близько 4500 військовослужбовців у Литві, Польщі, Латвії і Естонії. І, після закликів поляків, також провести серію військових навчань "Удар шаблі" під керівництвом США, в яких задіяно близько 1500 військовослужбовців. Вони повинні допомогти основним силам в потенційному бою.

Вороги "Удару шаблі" – вигадані ботнійці, яких зіграли службовці литовської армії, але ніхто не сумнівався в тому, кого насправді вони зображували. Запитайте литовців, і вони кивнуть на схід, у напрямку Росії, свого гігантського сусіда, який кидає зловісну тінь на порівняно невелику балтійську державу.

"Прохід вразливий через географію. Зрозуміло, не обов'язково, що там буде атака, але... якщо його закрити, то троє наших союзників на півночі будуть потенційно ізольовані від решти частини альянсу", - сказав генерал-лейтенант США Бен Ходжес.

Очікується, що у вересні Москва проведе свої власні, набагато більш масштабні навчання в регіоні, в ході яких, за оцінками чиновників НАТО, 100 000 військовослужбовців будуть репетирувати напад на прохід Сувалкі.

"Це всього лише невеликі навчання, порівняно з тим, що було б необхідно в разі реальної атаки, але це важливо для нас, тому що показує, що союзники поділяють наші побоювання", - сказав бригадний генерал Вальдемарас Рупсіс, головнокомандувач сухопутними військами Литви.

Сидячи на старій литовській армійській базі, яка служила табором для британських військ, майор Саймон Кокс пояснив, що його люди, разом з іншими військовослужбовцями з США та Польщі, повинні були відновити контроль над ключовою дорогою, що зв'язує Литву з Польщею, яку нападник-"ворог" захопив близько 12 днів тому.

Після відновлення контролю, вони повинні були її утримувати до тих пір, поки не з'явиться конвой британських і американських автомобілів.

Щоб повернути дорогу, морським піхотинцям довелося здійснити нічний напад через болота, ліси і сільськогосподарські угіддя, характерні для сільської місцевості проходу Сувалкі, і атакувати підрозділ, який, за словами майора Коксу, збирався відточувати свої оборонні навички.

"Литовці не підтримують наші навчання: вони присутні, щоб провести свої власні", - сказав він The Daily Telegraph за день до початку навчань. "Вони не зацікавлені в тому, щоб спростити нашу роботу або легко здатися".

Порошенко висловив свою думку щодо відновлення курсу на вступ до НАТО

Порошенко висловив свою думку щодо відновлення курсу на вступ до НАТО

Повʼязані теми:

Наступна публікація