Один із розробників "Новачка" попросив вибачення у Навального

Один із розробників "Новачка" попросив вибачення у Навального

Фото: Associated Press

Російські хіміки поспішили заявити, що вчений до розробки немає стосунку.

Один з розробників отрути "Новачок" Віл Мірзаянов, який проживає в США від 1995 року, попросив вибачення у російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Дождь" увечері в суботу, 19 вересня.

"Щиро перепрошую у Навальногоу за те, що я брав участь в цьому злочинному бізнесі - розробці цієї речовини, яким він отруївся", - заявив учений-хімік.

За словами Мирзаянова, все своє подальше життя він присвятив боротьбі проти застосування бойових отрут. Вчений повідомив, що 1993 року він зустрічався з людиною, яка пережила отруєння "Новачком". Її симптоми були схожі на ті, які описав Навальний. Він додав, що на відновлення опозиціонеру знадобиться щонайменше рік. 

Одразу після вибачення вченого, його російський колега Леонід Ринк заявили, що Мірзаянов ніяк не причетний до розробки. "Він не має жодного стосунку ні до біохімії, ні до чого. Звичайний хроматографіст. Він не в нашій групі, він займався контролем стоків, то, що з підприємства виливається або в труби відлітає", - пояснив експерт.

Він додав, що вчений не може знати симптоми від "Новачка" і якщо б Навального справді отруїли їхньою розробкою, то він би не вижив. 

Нагадаємо:

  • 20 серпня Олексію Навальному стало зле в літаку на рейсі з Томська до Москви. Літак екстрено сів в Омську, а опозиціонер потрапив до реанімації у комі. Нині він перебуває на лікуванні в Німеччині.
  • Спеціальна лабораторія Бундесверу підтвердила отруєння Олексія Навального речовиною так званої групи "Новачок". Німецький уряд "категорично засуджує" напад на опозиційного політика і вимагає від Росії пояснень. Також РФ погрожують новими санкціями. Кремль свою причетність заперечує. 
  • Стан Навального вже покращився, його вивели зі штучної коми. 
  • На сторінці Навального в Instagram показали відео і розповіли, як пляшка з водою, на якій виявили сліди отруйної речовини з серії "Новачок", потрапила до німецьких фахівців. 

Навальний поділився подробицями свого одужання в Instagram

Навальний поділився подробицями свого одужання в Instagram

Повʼязані теми:

Наступна публікація