Швеція припинила слідство у справі засновника Wikileaks Ассанжа

Швеція припинила слідство у справі засновника Wikileaks Ассанжа

Фото: Associated Press

Справа стосується сексуального домагання.

Прокуратура Швеції припинила розслідування кримінальної справи стосовно засновника Wikileaks Джуліана Ассанджа, пише AFP.

З Ассанджа зняли обвинування у справі, яку розслідували від 2010 року після того, як кілька жінок звинуватили його у згвалтуванні та сексуальних домаганнях. У травні 2017 року справу закрили, але згодом розслідування поновили. У червні 2019 року Швеція оголосила, що не буде домагатися екстрадиції Ассанжа.

Раніше повідомлялося, що 11 квітня британські правоохоронці заарештували засновника сервісу WikiLeaks Джуліана Ассанжа одразу після того, як Еквадор після 7 років скасував рішення про надання йому політичного притулку.

Нагадаємо, Ассанж перебував у посольстві Еквадору від 2012 року. Перед цим британський суд ухвалив рішення про його екстрадицію до Швеції, де Ассанжа звинувачували у злочинах сексуального характеру.  Швеція згодом зняла звинувачення з Джуліана Ассанжа, проте в Британії його все ще вважають винним у порушенні умов умовно-дострокового звільнення.

Засновник WikiLeaks вважає, що справа проти нього сфабрикована і побоюється, що його екстрадують до США, де йому загрожує довічне ув'язнення за публікацію в WikiLeaks секретних документів американського уряду. Раніше Америка оголосила Ассанжа ворогом держави нарівні з "Аль-Каїдою" і "Талібаном".

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація