Трамп виступив із попередженням Ірану, який готує військовий удар

Трамп виступив із попередженням Ірану, який готує військовий удар

Фото: Associated Press

Американський лідер пообіцяв непропорційну відповідь на крок іранської влади.

Сполучені Штати Америки завдадуть удар у відповідь у разі застосування Іраном військової сили.

Про це у своєму Twitter написав президент США Дональд Трамп.

Так він відреагував на погрози, що лунають із Тегерана, щодо можливості застосувати військову міць проти американських об’єктів. "Ці медіапости слугуватимуть сповіщенням Конгресу Сполучених Штатів про те, що, якщо Іран завдасть удару по будь-якій особі чи цілі США, США швидко і повністю завдадуть удару у відповідь, можливо, непропорційно. Таке офіційне попередження не є необхідністю, але все таки воно надається", - зазначив Трамп.

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані. 

Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію американців, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку. Критикують операцію і в США - спікерка Палати представників Конгресу США назвала ракетний удар "невиправданим та провокативним". 

Своєю чергою державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала зірвала його "неминучу" атаку і врятувала життя американців. "Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війну на Близькому Сході.

4 січня постійний представник Ірану при ООН Маджид Тахтім-Раванчі заявив, що Тегеран помститься за вчинене США вбивство генерала Касема Сулеймані. "Безумовно, Іран не закриє на це очі. Буде помста, Іран відповість так, як вважатиме за потрібне. Час і місце такої відповіді буде визначати Іран", - вказав посол. 

Пізніше 4 січня район в Багдаді, де розташоване посольство США, житловий квартал міста, а також база військово-повітряних сил (ВПС) біля іракської столиці, зазнав ракетних обстрілів.Одна з випущених ракет упала в "зеленій зоні", а інша - неподалік цього добре захищеного кварталу.

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Трамп пригрозив ударом по 52 об'єктах в Ірані у разі будь-якої атаки з боку Тегерана

Повʼязані теми:

Наступна публікація