Вбивство Хашоггі підриває стабільність у регіоні - глава Пентагону

Вбивство Хашоггі підриває стабільність у регіоні - глава Пентагону

Зникнення журналіста Джамаля Хашоггі

Меттіс не згадав про членів королівської родини Саудівської Аравії.

Вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі підриває стабільність у регіоні Близького Сходу. 

Про це заявив голова Міністерства оборони США Джеймс Меттіс, передає Reuters.

Вбивство журналіста у консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі погіршило стосунки між Аравією та союзниками країни. Це спричинило кризу навколо одного з найбільших експортерів нафти у світі і партнера Сполучених Штатів.

"Зважаючи на наші колективні інтереси у справі миру та неухильної поваги до прав людини, вбивство Джамаля Хашоггі в дипломатичному об'єднанні має сильно нас турбувати", - сказав керівник оборонного відомства Штатів. 

Він додав, що неможливість країною забезпечення верховенства права підриває стабільність у світі в той час, коли її так не вистачає. Проте Меттіс жодним словом не згадав принца Мухаммеда бін Салмана, якого дехто вважає замовником вбивства Хашоггі.

Нагадаємо, 59-річний Хашоггі ще 2 жовтня вирушив зі своєю нареченою до генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі для того, щоб забрати необхідні для майбутнього весілля документи. Його наречену в будинок не впустили і через п'ять годин очікування їй повідомили, що Хашоггі вже пішов з консульства. Пізніше вона сказала, що не довіряє інформації та не знає, де зараз перебуває журналіст.

США анулює візи десяткам громадянам Саудівської Аравії причетним до вбивства Джамала Хашоггі

США анулює візи десяткам громадянам Саудівської Аравії причетним до вбивства Джамала Хашоггі

У журналіста були давні зв'язки з королівською родиною Саудівської Аравії, але він критично писав про нинішній уряд і спадкового принца Мухаммеда бін Салмана. У Туреччині підозрюють, що чоловіка допитували, катували, а після цього вбили і розчленували. Для цього до Стамбула в той день прилетіло 15 співробітників саудівських спецслужб. Слідство має відповідні звукозапису. Після декількох тижнів заперечень та під потужним тиском країн Заходу, влада Саудівської Аравії все ж визнала, що журналіст загинув у їхньому консульстві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація