Осінній сезон просто створений для страв із лісовими красенями – опеньками, маслюками та білими грибами.
Про походження книшів є багато суперечок. За однією з версій, ця страва зародилась у Білорусі, проте була досить популярною на значній частині Північних та Центральних українських регіонів. Книші – це округлі пиріжки із картопляного тіста, всередині яких досить багато начинки. Начинка могла бути найрізноманітнішою: каші, картопляне пюре, овочі, сири та зелень. Такий смаколик був доповненням до супів або страв із м’яса.
Книші з грибами
Інгредієнти
1 кг картоплі
500 г грибів
30 г вершкового масла
2 середніх цибулини
1 яйце
3 ст. ложки борошна
1/2 склянки сметани
1-2 зубчики часнику (за бажанням)
зелень петрушки
мелений чорний перець
сіль
борошно для обкачування
олія для обсмажування
Покроковий рецепт книшів
Крок 1: Цибулю очистити та дрібно порізати. Підсмажте на олії до золотавого кольору.
Крок 2: Гриби почистити, помити, дрібно порізати.
Крок 3: Покладіть гриби в сковороду до цибулі. Посоліть, поперчіть і тушкуйте до готовності. За 2-3 хвилини до кінця можна додати розчавлений часник.
Крок 4: Очищену й порізану великими шматками картоплю відваріть у підсоленій воді до готовності. Додайте до картоплі вершкове масло і мелений перець, зробіть пюре.
Крок 5: До охолодженого пюре додайте яйце і 3 ст. ложки борошна, ретельно перемішайте.
Крок 6: На дошку або тарілку насипати 1/2 склянки борошна. Мокрою ложкою наберіть картопляне тісто і покладіть його на борошняну гірку.
Крок 7: Мокрою рукою зробіть з тіста коржик, покладіть у центр грибну начинку. Акуратно з'єднайте краї, добре заліпіть і обкачайте у борошні.
Крок 8: Сформовані книші смажте на олії на середньому вогні до рум'яної скориночки.
Крок 9: Перед тим як подати до столу, полийте книші сметаною.