М'ясний форшмак, який став популярним у фінській кухні, був завезений туди з Польщі на початку XX століття легендарним маршалом Карлом Густавом Маннергеймом.
Витончений аристократ і шанувальник тонкої кухні вперше спробував форшмак на офіцерських зборах Варшави. Страва настільки сподобалася маршалу, що він привіз рецепт у Фінляндію. З легкої руки Маннергейма новий делікатес, який отримав назву "маршальський форшмак" (Marskin Vorschmack), швидко знайшов шанувальників-гурманів у всій країні. Зараз "форшмак Маннергейма" є однією з візитівок фінської кухні. Його подають у найкращих ресторанах з обов'язковою чаркою горілки або келихом світлого пива.
Маршальський форшмак
Інгредієнти
500 г фаршу телятини або яловичини
2-3 цибулини
2 філе малосольного оселедця
1 зубчик часнику
2 столових ложки томатного пюре
50 мл коньяку
перець білий мелений
перець чорний мелений
сіль
Покроковий рецепт
Крок 1: підсмажити м'ясний фарш разом із цибулею.
Крок 2: філе оселедця нарізати шматочками.
Крок 3: додати у фарш оселедець, часник, томатне пюре, коньяк. Посолити і поперчити за смаком. Подрібнити суміш блендером в однорідну масу.
Крок 4: залити отриману масу несолоним м'ясним бульйоном або водою до консистенції густого соусу (приблизно 500 мл).
Крок 5: вилити суміш у форму для запікання і готувати в духовці за температури 160°С близько 2 годин, поки маса не загусне. Якщо рідина буде швидко випаровуватися, додайте бульйону.
Крок 6: подавати гарячим з запеченою (відварною) картоплею, солоними огірками, сметаною і маринованим буряком.