Три секрети ідеального австрійського яблучного штруделя
Вважається, що штрудель можна їсти навіть тим, хто сидить на дієті, так як в ньому дуже мало тесту.

Багато країн оскаржують право винаходу штруделя, але перший рецепт був опублікований ще 1696 року в кулінарній книзі невідомого автора, виданого у Відні. Один примірник цієї книги і зараз зберігається в Міський бібліотеці Відня. Там ж є і три основні секрети ідеального штурделя:
- Розкачувати тісто обов'язково на скатертині, якої вам не шкода. На кухонному рушнику так не вийде, так як тісто на ньому весь час ковзає.
- Не вірте тому, хто вам скаже, що тісто на справжній штрудель треба розкачати так тонко, щоб було видно візерунок на скатертині. Якщо розкачаєте так тонко, то під час загортання, тісто порветься.
- Не розрізайте штрудель поки він повністю не охолоне.
Австрійський яблучний штрудель
Інгредієнти
Для тіста
250 грам муки
20 грам вершкового масла
1 яйце
½ склянки теплої води
1,5 ст.л. рослинної олії
Для начинки
1 кг яблук, почистити, порізати кубиками
2 ч.л. молотої кориці
90 грам цукру
60 грам світлих мелених сухарів
60 грам мигдалю без шкурки, змолоти
100 грам родзинок
30 грам вершкового масла
Ром або коньяк для замочування родзинок
Покроковий рецепт
Крок 1: усі інгредієнти для тіста, крім вершкового масла, змішати і вимішати досить м'яке тісто, яке повинно відставати від стінок посуду в якому мішаєте.
Крок 2: змастити поверхню тіста вершковим маслом, накрити кухонним рушником і залишити при кімнатній температурі "відпочити", на 1 годину.
Крок 3: родзинки залити окропом, дати 5 хвилин постояти, воду злити і відразу ж залити алкоголем. Залишити на 30 хвилин.
Крок 4: порізані кубиком яблука змішати з корицею, цукром і родзинками.
Крок 5: розігріти духовку до 190 ˚ С.
Крок 6: на столі розстелити стару скатертину, присипати борошном і тонко розкачати тісто
Крок 7: поверхню розкачаного тіста гарненько змастіть вершковим маслом. Посипте половиною горіхів і сухарів. Іншу половину змішайте з яблуками.
Крок 8: акуратно викладіть яблука на тісто, залишаючи вільними краї. За допомогою скатертини, піднімаючи її разом з тістом, згорніть тісто в рулет.
Крок 9: змастіть деко олією. Тепер обережно, знову за допомогою скатертини, піднесіть тісто до дека і обережно перекиньте штрудель на деко, так, щоб шов був знизу.
Крок 10: випікайте штрудель в розігрітій духовці 40 хвилин. Потім залиште його ще на 20-30 хвилин. Під час вистигання штрудель трохи осяде.
Крок 11: штрудель рясно посипайте цукровою пудрою і меленою корицею.