Через аварійну дорогу поблизу Дрогобича вже не пускають фури

Через аварійну дорогу поблизу Дрогобича вже не пускають фури

Чиновники планують заборонити проїзд всього транспорту.

Під землю будь-якої миті може піти дорога Дрогобич-Трускавець на Львівщині. Там уже утворилися тріщини. Науковці їхню появу пов'язують із нещодавнім землетрусом у регіоні. Тоді поблизу автошляху на місці закинутої шахти утворилось велетенське провалля. Фахівці наголошують, під дорогою також є пустоти і це небезпечно. Місцеві жителі налякані.

На тріщини на жвавій дорозі до Трускавця нанесли білу фарбу, щоб стежити, чи не збільшуються. Фури сюди вже не пускають. Їздять лише легковики і маршрутки. Але і їм незабаром мають заборонити рух. Бо дорога може провалитися будь-якої миті. Під нею є пустоти.

Білу фарбу нанесли на п'ять тріщин. Подекуди вони завширшки  до десяти сантиметрів. Та місцеві чиновники певні, дірки в дорозі старі. Причин для тривоги не має.

«Нових тріщин на дорозі немає. Ці тріщини утворилися впродовж року. Йде просідання в рік до 7 сантиметрів», - каже голова Дрогобицької районної адміністрації Володимир Шутко.

А от в обласному автодорі вже пустили в об'їзд великі вантажівки. Тут переконують, дорога почала тріщати невдовзі після локального землетрусу. Його спричинило обрушення закритої соляної шахти. У ніч на тридцяте вересня через це у полі поблизу Трускавця утворилося велетенське провалля.

Дорога Дрогобич-Трускавець будь-якої миті може піти під землю

Дорога Дрогобич-Трускавець будь-якої миті може піти під землю

Те, що дорога у зоні ризику підтверджують і науковці. Адже під автошляхом розташовані шахти. А порожнини після видобутку корисних копалин неминуче призводять до просідання ґрунту. Надто, якщо не дотримана технологія консервації. Щоправда, коли земля тут може провалитися, прогнозувати не беруться.  Мовляв, тривають  дослідження.

Вивчають фахівці і ймовірні небезпеки для довколишніх міст. Уже з'ясували  –  курортному Трускавцю нічого не загрожує, а що буде зі Стебником – ще не знають. Проте люди уже налякані.

Натомість чиновники, хоч і не пов'язують тріщини на дорозі з обрушенням шахти, уже пообіцяли перенести інженерні споруди, лінії електропередач та водонапірний колектор подалі від провалля і зони ймовірної небезпеки. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація