Через нелегальний софт ФСБ могла влізти в дані українських компаній – СБУ

Через нелегальний софт ФСБ могла влізти в дані українських компаній – СБУ

Архівне фото / Фото: pixabay.com

Програму заборонили, бо розробник співпрацює з РФ. 

Служба безпеки України виявила на 8 компаніях, серед яких "Укргазвидобування" та "Dragon Capital", програмне забезпечення, яке ФСБ могла використовувати для отримання даних з України.

Про це під час брифінгу заявив начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

За його словами, йдеться про програмне забезпечення "Стахановець". Воно містить засоби негласного контролю і зняття інформації, про які власники-клієнти могли й не знати. Силовики влаштували  обшуки в рамках операції з виявлення такої програми зокрема в компаніях "Укргазвидобування" і "Dragon Capital".

"Ці обшуки не були пов'язані з основним напрямком діяльності цих компаній, а були пов'язані саме з тим, що Служба документувала використання спеціального програмного забезпечення, за допомогою якого здійснюється віддалений контроль і зняття інформації", – наводить "Українська правда" цитату Ткачука.

За інформацією Служби безпеки, в Україні такий софт використовують близько 300 компаній, хоча з 2016 року це було заборонено.

"В рамках кримінального провадження СБУ задокументовано, що компанія-розробник цього програмного продукту співпрацює з Федеральною службою безпеки Російської Федерації", – додав начальник апарату СБУ.

Після проведення обшуків силовики виявили докази того, що понад тисячу  ліцензій на цей програмний продукт використовувалися на комп'ютерах цих компаній. Всі комп'ютери не вилучалися – на "Укргазвидобуванні" вилучили 1 сервер та 5 клієнтських машин, а у "Dragon Capital" вилучили 1 сервер і 3 клієнтських комп'ютери. Ткачук наголосив, що цього вистачить для експертизи.

Нагадаємо, 26 квітня співробітники СБУ провели обшуки в київському офісі однієї з найбільших інвестиційних компаній в Україні Dragon Capital, яка займається інвестиціями та фінансовими послугами, надає спектр інвестиційно-банківських та брокерських послуг для корпоративних і приватних клієнтів. 

"Dragon Capital" і ще сім компаній викрили на використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення виробництва РФ.  У компанії пояснили, що  програмне забезпечення було офіційно придбане в 2015 році в української компанії ТОВ "Стахановець ПРО" та планувалось до використання як система контролю робочого часу працівників фірми. Однако воно було у 2016 році визнано "спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації" на підставі експертного висновку, зробленого в рамках кримінального провадження. 

СБУ підозрює "Dragon Capital" у використанні неліцензійного програмного забезпечення

СБУ підозрює "Dragon Capital" у використанні неліцензійного програмного забезпечення

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація