Кримські "диверсанти". Як українці стають жертвами вигаданих ФСБ історій про теракти

Кримські "диверсанти". Як українці стають жертвами вигаданих ФСБ історій про теракти

Фото: penzavzglyad.ru

Спростування Києва та очевидна фейковість злочинів не бентежить сценаристів гучних "справ".

21 листопада стало відомо про чергове затримання російськими силовиками так званих українських "диверсантів", а 22 листопада російські ЗМІ повідомили про затримання "шпигуна Міноборони" у Чорноморському флоті.

Спростування, які щоразу надає Київ, відсутність доказів провини українців та очевидна фейковість злочинів, здається, не бентежить сценаристів гучних "справ".

Перші ластівки

Ідея з диверсантами з'явилася у російських спецслужб наприкінці літа 2016 року. 10 серпня ФСБ звинуватила Україну у підготовці терактів у Криму. Мовляв, операцію спланувало Міністерство оборони України, для чого заслало на територію окупованого Криму своїх "агентів".

За інформацією ФСБ, в ніч проти 7-го серпня в районі міста Армянськ була виявлена група диверсантів.

В російській службі зазначили, що на місці сутички були виявлені: 20 саморобних вибухових пристроїв сумарною потужністю понад 40 кілограмів у тротиловому еквіваленті, боєприпаси і спеціальні засоби ініціювання, штатні протипіхотні та магнітні міни, а також гранати і спецзброя, нібито перебувають на озброєнні спеціальних підрозділів збройних сил України.

Путін звинуватив Україну в терорі

Путін звинуватив Україну в терорі

У прес-центрі ФСБ також зазначили, що одним з організаторів терактів є Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України, який був затриманий.

Крім того, у відомстві розповіли і про те, як буцімто вночі проти 8 серпня спецпідрозділами Міноборони України були здійснені ще дві спроби прориву диверсійно-терористичних груп. Тоді начебто загинув російський військовий, хоча у перших повідомленнях йшлося про смерть співробітника ФСБ Росії.

Детальніше про те, чому історія ФСБ виглядає недостовірно та навіщо це потрібно було Росії, можна прочитати у матеріалі "Спецоперація ФСБ в Криму. Чому Кремль ліпить з України терористку"

Звичайно, що силові структури спростували заявлену ФСБ інформацію. Та й світова спільнота не мала віри словам Путіна, який одразу почав розповідати про те, як "Україна стала на шлях терору".

Щодо затриманого Євгена Панова, виявилося, що він воював в АТО, але демобілізувався за рік до цих подій і проживав у місті Енергодар Запорізької області. Експерти, своєю чергою, зазначають, що російським спецслужбам нічого не варто викрасти людину, назвати її "диверсантом" і потім, під тиском і тортурами, вибити зізнання. Як, на жаль, і сталося з Пановим.

Жертва викрадення чи диверсант: як Євген Панов потрапив до окупованого Криму

Жертва викрадення чи диверсант: як Євген Панов потрапив до окупованого Криму

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення українця Євгена Панова. Наразі відомо, що Панова вивезли з Криму на територію Росії, ймовірно, до Ростова-на-Дону.

Загалом у серпні, за повідомленнями російських ЗМІ, було затримано дев'ятьох осіб. Проте пізніше їхня кілька зменшилася до трьох. Відомі імена ще двох затриманих, окрім Панова, - Андрій Захтей і Редван Сулейманов.

Водночас днями стало відомо, що у справі може бути четвертий затриманий. За даними Кримської правозахисної групи, тоді також було затримано харків'янина Володимира Присича, який нібито дав свідчення. Наразі доля Присича точно невідома. Можливо, він перебуває в СІЗО Сімферополя або в СІЗО "Лефортове" в Москві.

Затримання 10 листопада

Вчергове про історію з диверсантами російські спецслужби згадали за три місяці. 10 листопада на сайті ФСБ з'явилося повідомлення про затримання у Севастополі "представників української розвідки", яке сталося напередодні.

У прес-службі ФСБ українців назвали членами "диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки МОУ", які нібито планували диверсійні акції на об'єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення окупованого РФ півострова Крим.

Повідомлялося також, що у затриманих нібито було вилучено "вибухові пристрої великої потужності, зброю і боєприпаси, засоби спеціального зв'язку та інші речові докази їхньої злочинної діяльності, в тому числі карти-схеми об'єктів передбачуваних диверсій".

Пізніше у російських ЗМІ з'явилися повідомлення, що затримані начебто визнали свою провину у підготовці "диверсій на електростанціях, станціях очистки води, а також газорозподільних мережах Криму".

У Міноборони України спростували заяву ФСБ про нібито українських диверсантів і наголосили, що таких немає на окупованому півострові.

Крім того, волонтери міжнародної розвідувальної спільноти проаналізували відео затримання та обшуку "українських диверсантів" та зробили висновок, що знайдена у них зброя насправді використовується для гри у страйкбол

Фото: InformNapalm

ФСБ не називала імен затриманих. Проте за даними "Дождя", один із трьох затриманих - Олексій Штибліков. Він подзвонив своєму братові Дмитру у день затримання з прокуратури. Дмитро, який проживає в Криму, запевнив журналістів, що його родич жодним чином не пов'язаний із українським оборонним відомством.  Хоча на допиті "диверсант" зізнався, що  нібито є військовим Міноборони України з 1992 року.

"Інтерфакс" стверджує, що інший затриманий – Олексій Бесараб – також заявив про те, що він є кадровим військовослужбовцем Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України. 

Також ЗМІ з'ясували ім'я третього затриманого – Володимир Дудко. Усі троє наразі перебувають в Ленінському суді міста Севастополя.

До-арешт

21 листопада стало відомо, що так званий суд на півострові заарештував ще двох осіб, які нібито готували "диверсії" на об'єктах інфраструктури Криму. Один з них – "полковник Головного розвідуправління України" Олексій Стогній, а другий – "український офіцер" Гліб Шаблій.

Обидва були затримані і заарештовані минулого тижня, проте відомо про це стало тільки в понеділок.

Затриманим обрано запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці. Окупанти нібито встановили зв'язок затриманих з трьома раніше затриманими українцями. "Всі п'ятеро затриманих є учасниками однієї диверсійної групи, що діє в Севастополі", – цитує РИА Новости джерело.

Одиночне затримання

16 листопада РИА Новости з посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомило про чергове затримання у Сімферополі, цього разу лише однієї людини – "передбачуваного співробітника головного управління розвідки Міноборони України".

Згідно з повідомленням, затриманий мав гранату, пістолет та елементи для виготовлення саморобного вибухового пристрою. Офіційного підтвердження цього випадку, а також імені затриманого, поки не публікувалося.

Шпигун на флоті

В окупованому Севастополі затримали колишнього військовослужбовця штабу Чорноморського флоту, який, як стверджує ФСБ, за завданням розвідки Міноборони України збирав секретні відомості про діяльність флоту. Як повідомляє Интерфакс-Россия, затримання сталося ще 22 листопада.

"22 листопада ФСБ Росії в Севастополі затриманий колишній військовослужбовець штабу Чорноморського флоту капітан другого рангу запасу Леонід Пархоменко. Він, виконуючи завдання Головного управління розвідки Міністерства оборони України, збирав і передавав іноспецслужбі що становлять державну таємницю відомості про діяльність Чорноморського флоту", - повідомила ФСБ Росії.

Нагадаємо, раніше СБУ повідомила, що поблизу прикордонного пункту пропуску "Чонгар" спецслужби затримали двох дезертирів, які під час анексії Криму зрадили присягу та перейшли на бік окупанта.

За інформацією голови служби безпеки Василя Грицака, затримані хотіли купити підроблені документи про закінчення українського вишу, аби отримати звання офіцерів російської армії.

Після спецоперації міністерство оборони Росії звинуватило українську сторону у викрадені своїх "військових", хоча на оперативному відео чітко видно, що затримання відбулося на українській території. Затриманим загрожує до 15 років ув'язнення за статтею про державну зраду.

В окупованому Севастополі затримали групу українців

В окупованому Севастополі затримали групу українців

Повʼязані теми:

Наступна публікація