Медики Майдану: після революції волонтери подались на фронт та навіть бували у полоні

Медики Майдану: після революції волонтери подались на фронт та навіть бували у полоні

Фото: Getty Images

Сьогодні рятівникам вручили нагороди за порятунок євромайданівців.

Про їхню мужність згадали через три роки - медики та добровольці Червоного хреста, які рятували людей під час протистоянь на Майдані, отримали сьогодні ордени "За мужність третього ступеня", йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Загалом президент підписав наказ про нагородження 33 рятівників. Більшість не має жодного стосунку до медицини - звичайні люди, які в найгарячіших сутичках витягали поранених, перев'язували та відносили до "швидких" або польових імпровізованих шпиталів. Вони зібралися під Київською адміністрацією, обіймалися та жартували. Вже три роки, як зняли форму з медичною символікою, але не забули, що тут теж був шпиталь, операційна і на кожному кроці були медпункти, куди вони носили поранених.

"На розі Прорізної був, Будинок профспілок був, на цьому самому, готель "Україна", на філармонії був", - розповідає волонтер Сергій Рижков.

Підприємець Рижков на Майдані був з перших днів, спортсмен-парашутист ще в грудні 2013 зрозумів, що тут знадобиться його сила та мужність. На Грушевського під час бійні на Водохрещу гумова куля поцілила йому у спину.

"Де найбільший хрест був – от туди ось рівненько і прилетіло", - пригадує волонтер.

Їх зібрали у Київській адміністрації, аби нагородити орденами "За мужність" третього ступеня. Всі ці люди в КМДА вже колись були, точніше трохи більше трьох років назад, але тоді заходити сюди можна було без перепусток, ходити вільно, та ще й канапку з'їсти.

Серед тих, кого нагороджують найтендітніша - Ганна Волохова, лікар невідкладних станів. Найстрашніший день її життя - 20 лютого 2014 року. Не вистачало медикаментів, фізичних та моральних сил, але крихітка рятувала.

"Доводилось збиратися в кулак і просто робити свою роботу, і абстрагуватися", - каже дівчина.

Станіслав Гаєвський та Леонід Федоровський свої знання порятунку в умовах бою повезли на фронт. Ддосвідчені інструктори з тактичної медицини, вони вчать військових та Нацгвардію на полігонах та на передовій.

Волонтер Василь Журавель Червоний хрест не покинув і досі. У травні 2014 їздив до Донецька забирати карету швидкої - потрапив у полон, пережив тортури.

"Були моменти, коли ми думали. Що ми звідти не вийдемо", - пригадує волонтер.

Президент нагородив медиків та волонтерів, які героїчно рятували людей на Майдані

Президент нагородив медиків та волонтерів, які героїчно рятували людей на Майдані

Тепер возить гуманітарну допомогу: відправив ковдри у Сватово після пожежі на тамтешньому складі боєприпасів, а нещодавно повернувся з Авдіївки.

Дмитро Рижов. Після Майдану добровольцем пішов на війну. Вирвався з фронту, аби нарешті одружитися. А після одруження за два дні потрапив у полон під Старобешевим. Повернувшись найперше подзвонив дружині.

Лакі, або Щасливець, встиг повоювати у АТО, потрапив у полон, пробув там 4 місяці, повернувся на передову. І там успішно боровся із внутрішнім ворогом - пияцтвом.

Максим Попов 20 лютого ледве не втратив кращого друга - Романа Котялревського снайпер поранив в стегно на очах у Максима. Дмитро Буренін в часи Майдану організував медичні патрулювання друзів-мотоциклістів - вони й раніше допомагали постраждалим байкерам на дорогах, тому мали досвід роботи з тяжкими пораненнями. Свою нагороду Дмитро віддає мамі.

Після урочистостей волонтери гуртом ідуть на Інститутську. Подаровані їм квіти кладуть біля фотографій Небесної сотні і мовчки віддають шану тим, кого не було змоги врятувати.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація