Народні прикмети, обряди і звичаї 13 липня

Народні прикмети, обряди і звичаї 13 липня

Фото: УНІАН

З'явився перший туман - іди по гриби.

13 липня церква та віряни вшановують Собор славних i всехвальних 12 апостолiв: Петра, Андрiя, Якова Зеведеєва, Йоана, брата його, Филипа, Варфоломія, Фоми, Матфея, Якова Алфеєва, Юди Якового, або Фадея, Симона Зилота i Матфiя, пам'ять преподобного Петра, царевича Ординського, прославлення святителя Софронiя, єпископа Іркутського, Баликiнської, Горбанiвської, Волинської iкон Божої Матерi.

13 липня: церковне свято

Дванадцять апостолів — дванадцять найближчих учнів Ісуса Христа. Кожному з апостолів, за винятком Юди Іскаріота, в календарях християнських церков встановлені окремі дні пам'яті. Православна церква також здійснює соборну пам'ять дванадцяти апостолів. Існує звичай зображення всіх дванадцяти апостолів однією іконою або барельєфом. 

13 липня: народі звичаї 

У народі цей день називається Полупетра або Петрового батька, бо вчора святкували свято Петра та Павла. 

Деякі селяни вважали, що назва ця на честь Петрового батька, інші - лише самого Петра, а дехто пов'язував з тим що свято наполовину менше. Що б там було, але на Полупетра вшановували пастухів, а також тварин. 

13 липня: що варто зробити

Деінде навіть не доїли корів, а варили борщ у трьох горщиках, оскільки Петро тричі відмовлявсь од Христа. У цей день пастухи мали змогу відпочити - не відпасували тварин, а тому казали: "На Полупетра щаслива дітвора". З Полупетром пов'язано чимало молитов, присвячених тваринам. Це - кінець Петрова посту, тому можна їсти все, що захочеться.

13 липня: що категорично заборонено

  • зловживати алкоголем;
  • злитися і сваритися;
  • ображатися і пліткувати. 

13 липня: українські народні прикмети

  • Якщо ви помітили, що навіть стара кішка починає гратися - перед дощем; молодий кіт заграє з курми чи вилазить високо на дерево - також перед негодою.
  • Пес сідає на задні лапи й ніби повзе — на опади в будь-яку пору року. З'явилася у вас млявість і тягне на сон — невдовзі буде негода. 
  • Вогонь у печі біліє, а жар швидко гасне — завтра буде дощ. 
  • З'явився перший туман - іди по гриби.

Читайте також:

Погода України: у Черкасах дощовою водою затопило багатоповерхівку, а Житомирі на чоловіка впало дерево

Погода України: у Черкасах дощовою водою затопило багатоповерхівку, а Житомирі на чоловіка впало дерево

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація