Народні прикмети, обряди і звичаї 16 травня

Народні прикмети, обряди і звичаї 16 травня

Удень пройшла гроза, але не похолодало,— вночі вона знову нагадає про себе.

16 травня віряни та церква вшановують пам'ять святих жон-мироносиць: Марії Магдалини, Марії Клеопової, Соломії, Іоанни, Марфи та Марії, Сусанни та інших; праведних Йосифа Аримафейського і Никодима, Мучеників Тимофiя i Маври, преподобного Феодосiя, ігумена Києво-Печерського, преподобного Петра, чудотворця, єпископа Аргоського

16 травня: церковне свято 

Жінки рано-вранці поспішали до гробу Спасителя з миром і пахощами, щоб помазати тіло Господа. Тому і названі вони мироносицями. Коли минула субота, вночі, на третій день після своїх страждань і смерті, Господь Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто воскрес із мертвих.

Також православна церква 16 травня вшановує пам'ять мучениці Маври і її чоловіка – мученика Тимофія. Через 20 днів після їхнього одруження їх піддали жахливим тортурам. У кінці їх розіп’яли на хрестах. 

16 травня: народні звичаї 

У народі цей день називався Мавра Розсадниця. Тому й займалися розсадою капусти та інших овочів, варили борщ з молодої зелені. Вважалося, що на Мавру корови дають найсмачніше молоко. Також додавали "На Тимофія - велика надія". Якщо сонячно й тепло, то така погода буде і в кінці місяця.

16 травня: що не можна роботи

  • Відмовляти іншим.
  • Планувати подорожі. 

16 травня: що варто зробити 

День вважається сприятливим для посіву рослин. Щоб уберегти розсаду від шкідників, її після висадки кропили свяченою водою. До 16 травня з’являється вже досить трави, тому з випасу корови повертаються ситі, завдяки чому кількість молока збільшується.

Цілющою силою цього дня наділяли кропиву. Люди варили з неї зелений борщ, а також били один одного кропивою для того, щоб весь рік бути захищеними від хвороб.

16 травня: українські народні прикмети 

  • Удень пройшла гроза, але не похолодало,— вночі вона знову нагадає про себе.
  • Коли з'являються кілька веселок на небі, то на тривалий теплий дощ.
  • Ранкове сонце здається надто великим — на дощ.
  • Веселка віщує зміну погоди: вечірня обіцяє гожу, а ранкова — дощову.
  • Часті тумани у травні — на мокре літо.

Читайте також:

Погода в Україні: тепло триматиметься протягом усього тижня

Погода в Україні: тепло триматиметься протягом усього тижня

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація