Путін втратив Україну разом із автокефалією – Волкер

Путін втратив Україну разом із автокефалією – Волкер

Фото: Twitter/Kurt Volker

Дипломат дав зрозуміти, що наслідки церковних процесів будуть історичними.

Геополітичною поразкою Кремля стало рішення Константинопольського патріархату надати українським православним канонічну автокефалію. Про це заявив спеціальний посол США з питань України Курт Волкер, пише EUObserver.

На думку Волкера, російське керівництво саме відштовхнуло українців від себе агресивністю та недалекоглядністю Кремля. "Україна сьогодні більш об’єднана, більш націоналістична і орієнтована на Європу, НАТО і Захід, ніж будь-коли раніше. І це прямий наслідок російського вторгнення в Україну і вбивства українців", - заявив американець.

Синод Вселенського патріархату продовжує процедуру надання автокефалії українській церкві

Синод Вселенського патріархату продовжує процедуру надання автокефалії українській церкві

Він переконаний, що унезалежнення церкви в Україні стане останньою жирною крапкою в процесі історичного розлучення Києва і Москви. Єдине застереження Волкера стосується лише мирного характеру створення помісної церкви. "Сподіваюся, не буде жодних протестів і жодного насильства в Україні після рішення про автокефалію. Це було би трагедією", - наголосив представник США.

Як повідомлялося, у четвер, 11 жовтня, синод Вселенського патріархату схвалив історичне рішення, котре відкриває шлях українським православним до об’єднання та отримання автокефалії. Ієрархам, священству та вірним УПЦ-КП і УАПЦ оголошено про їхню канонічність і повернуто їх до спілкування з православним світом. Свій коментар уже надав предстоятель УПЦ-КП Філарет, якого синод визнав вільним від оголошеної Москвою анафеми.

Повʼязані теми:

Наступна публікація