У МОЗ розповіли про можливі вимоги до туристів на сезон літніх відпусток

У МОЗ розповіли про можливі вимоги до туристів на сезон літніх відпусток

Фото: Associated Press

"Сертифікати здоров'я" на літній період можуть запровадити для готелів, чим зобов’яжуть їх дотримуватися карантинних норм.

Україна розглядає можливість введення спеціальних "сертифікатів здоров'я" за прикладом Туреччини, які передбачають отримання готелями, магазинами, ТЦ відповідних документів для безпечного відпочинку в умовах пандемії. Такий документ можуть запровадити на літній період. 

Про це заявив заступник голови МОЗ, головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко під час розмови із журналістами 15 травня. 

"Була міжвідомча нарада під головування прем'єр міністра України за участі послів і тому подібне, ми проговорювали ці речі (скасування ПЛР тестів для Туреччини. - Ред). Наша делегація з ЦГЗ в складі офіційної делегації відвідувала Туреччину, дивилася їхній досвід впровадження сертифікатів здоров'я для готелів, які приймають нині туристів з усіх країн, повернулася і зараз готують нам пропозиції. Перше - взаємність скасування ПЛР-тестів, ми зараз теж будемо це продумувати, як це правильно організувати. І друге - можливе запровадження додаткової, добровільної сертифікації, так званих сертифікатів здоров'я", - розповів заступник голови МОЗ.

Ляшко пояснив, що під "сертифікатами здоров'я" мається на увазі документ, у якому значитимуться певні протиепідеміологічні умови, які говорять про згоду туриста приїхати до цього закладу, який встановить додаткові норми - або тестування або пред'явлення довідки про вакцинацію чи перенесення хвороби. 

"Як це буде оформлено, це в процесі. Ми розглядаємо певний сертифікат здоров'я, який є в Туреччині зокрема, з потенціалом його запровадження в Україні на літній період", - додав Віктор Ляшко.

Також Ляшко уточнив, що нині працюють над алгоритмом роботи ТРЦ, у разі введення "червоного" рівня, щоб вони не закривалися.

"Вони можуть функціонувати за певних умов, які ми прописали. Зараз дивимося, як це зробити, бо та кількість людей, яка приходить до торгових центрів, вражає", - підсумував Ляшко.

Нагадаємо, українські туристи зможуть подорожувати до Туреччини без ПЛР-тесту на коронавірус від 15 травня. Потрібно буде лише заповнити спеціальну форму перед вильотом.  

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Новини світу: замість "зелених паспортів" у Європі введуть "COVID-19 сертифікати"

Новини світу: замість "зелених паспортів" у Європі введуть "COVID-19 сертифікати"

Повʼязані теми:

Наступна публікація