Українців з антитілами до коронавірусу вакцинувати поки не будуть – Ляшко

Українців з антитілами до коронавірусу вакцинувати поки не будуть – Ляшко

Фото: Associated Press

Імунізацію проводитимуть на базі чотирьох тисяч кабінетів щеплення.

Українці,  які перехворіли на коронавірус, а отже мають антитіла, не будуть вакцинуватися в першій хвилі.

Про це повідомив головний державний санлікар Віктор Ляшко, йдеться в ТСН.

«Може бути вакцинація тих, хто перехворів відтермінована на 3 -6 місяців, як рекомендує ВООЗ, бо ж обмежений досвід до вакцин і людини, яка перехворіла. У неї є захист на 3-6 місяців. Ми краще захистимо того, хто не перехворів, а потрапляє в групу ризику, що може привести до ускладнень не сумісних з життям», - зазначив Ляшко.

За його словами, сьогодні або завтра має відбутися засідання правління програми «КОВАКС», де остаточно вирішити питання - коли й скільки Україна отримає безкоштовної вакцини від коронавірусу.

Попередньо, за словами Ляшка, домовлено про 16 мільйонів доз препарату. 100% підтвердження є поки лише щодо половини кількості. Очікують, що транш надійде уже в лютому і в ньому, з-поміж іншого буде і американська вакцина компанії Pfizer.

Протягом двох тижнів після оголошення дати поставки Мінохорониздоров'я навчатиме роботи з препаратами медпрацівників у мобільних бригадах. Імунізацію проводитимуть на базі чотирьох тисяч кабінетів щеплення для дорослих, або ж у створених пунктах вакцинації. Кабінетів щеплень для дітей, обіцяють у МОЗ, до "ковідної" кампанії не залучатимуть.

Перед вакцинацією не потрібно робити жодних аналізів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація