В Україні православні церкви "здають позиції" під натиском протестантських

В Україні православні церкви "здають позиції" під натиском протестантських

В Україні з'являється все більше нових християнських громад та церков / Фото: Фото EPA/UPG

Найбільше нових церков відкривається в східних регіонах.

Протестантські церкви в Україні можуть похвалитися збільшенням кількості віруючих. Про це пише журнал "Корреспондент" у статті "Крестовый подход".

Як повідомляється, за останні десять років кількість протестантських та інших нових для України християнських громад збільшилася з 6,5 тис. до 10,6 тис. Всього ж парафіянами таких церков, за даними Тараса Антошевського, директора Релігійно-інформаційної служби України, сьогодні називають себе близько 2 млн українців. Найчисленніші з них - баптисти, свідки Єгови, харизмати і п'ятдесятники.

Фахівці вважають, що збільшення кількості парафій нових церков пов'язано з характерним для них  індивідуальним підходом до кожного віруючого, більш сучасними формами діяльності громад, в тому числі обрядів, а також ретельним вивченням Біблії.

Багато в чому через скандали та корупцію, що опутали українське православ'я, в країні поступово змінюється ставлення до нових церков. Їх більше не сприймають як небезпечні секти, як це було ще років десять тому, кажуть експерти. За даними опитування Центру Разумкова, якщо в 2000 році до них позитивно ставилося 13,5 % респондентів, то тепер цей показник досяг майже 17 %.

"Серед усіх релігійних організацій в Україні вони найактивніші в питанні усиновлення дітей, займають активну позицію у формуванні християнської політики, і все це створює позитивний імідж", - зазначає Антошевський.

Цікаво, що новоявлені церкви в Україні "роблять ставку" на східні регіони.

"Найбільше ми орієнтовані на східні регіони - Донецьку, Харківську, Луганську області, Крим та Запоріжжя. Там не було сильної православної церкви. Тому більшість церков у нас відкривається на сході країни", - розповів єпископ харизматичної церкви Нове покоління Андрій Тищенко.

Як повідомлялося раніше, в 2012 році дві українські православні церкви розірвали стосунки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація