Українці готові продавати своє здоров'я заради грошей

Українці готові продавати своє здоров'я заради грошей

На українських дітях випробовують ліки

Новий медичний скандал розгорівся цього тижня навколо дослідів на дітях

Стали відомі нові подробиці випробовування сумнівних препаратів на дітях. Звинувачення стосуються одразу трьох медустанов: Полтавської обласної лікарні і двох авторитетних інститутів, — йдеться в сюжеті "ТСН-Тижня".

"Хмизу у вогонь" підкинули організації пацієнтів. Мовляв, досліди ставлять на малюках, хворих на рідкісне генетичне захворювання муковісцидоз. Кілька дітей ледь не померли.

У результаті скандалу МОЗ скасувало тендер на сумнівний препарат і змушене було захищати легальні випробування на людях. ТСН провела власне розслідування і експеримент.

Українці піддають своїх дітей дослідам, аби врятувати їм життя. У деяких випадках крихітки таки одужують. Щасливі історії одужання — не одиничні, кажуть у Всеукраїнській організації пацієнтів ЮКАБ. Тисячі українців отримають шанс на життя саме завдяки клінічним випробовуванням. Але лише якщо це офіційні клінічні дослідження. А люди, натомість, часто стають жертвами нелегального тестування.

Так сталося із дітками, хворими на муковісцидоз. Замість препарату, затвердженого міжнародним протоколом лікування, МОЗ закупило вітчизняний, дешевший і не досліджений. А діти від таких ліків потрапляли до реанімації, де втрачали свідомість від болі. Тяжкі наслідки заміненого препарату пережили десятки малюків. Обурені батьки написали лист міністру охорони здоров'я. Утім, МОЗ приймає скарги лише від лікарів.

Читайте: Скандальний закон про імпортні ліки набрав чинності

Експертний центр — це установа, яка контролює і видає дозволи на дослідження медпрепаратів в Україні. У експертному центрі розповіли, що офіційні клінічні дослідження проводяться тільки у профільних медичних закладах, лише за письмової згоди батьків і з постійним контролем стану дитини. Ліки видаються безплатно. У будь-який момент можна передумати і відмовитися. Фінансування — коштом виробника. Щоб заклад взяв участь у клінічних дослідженнях, він має отримати два документи: висновок експертного центру, затверджений МОЗом та висновок етичної комісії при лікувальному закладі, до складу якої входять лікарі, батьки і правозахисники.

Читайте: Захоплення антибіотиками може обернутися для людства апокаліпсисом

ТСН вирішила провести експеримент і підшукати добровольців для клінічних досліджень. Написала, що препарат схвалено Мінохорони здоров'я, а дослідження проводяться за винагороду. Такі оголошення розмістили у людних місцях з номером телефону.

За два дні подзвонило 6 охочих. На зустріч прийшов один. Добровольцем виявився 23-річний студент, який готовий ставити на собі досліди через гроші. За 2000 гривень він готовий продати своє здоров'я, адже стипендія складає 700 гривень, з них 200 треба віддати за гуртожиток. Коли дізнався, що грошей не отримає, засмутився, проте радіє, що зберіг своє здоров'я.

Експеримент показав, що чимало українців самі шукають участі у дослідженнях і головна причина — це гроші.

Коресподенти ТСН Андрій Сокуренко, Андрій Барташов та Іван Павлович.

На українських дітях ставили досліди?

На українських дітях ставили досліди?

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація