Раді запропонували збільшити у 17 разів штраф за непристебнутий ремінь безпеки

Раді запропонували збільшити у 17 разів штраф за непристебнутий ремінь безпеки

У парламент надійшла пропозиція про збільшення штрафу до 850 гривень.

У Верховній Раді найближчим часом розглядатимуть новий законопроект, що передбачає збільшення покарання за ігнорування ременя безпеки. Відповідний документ зявився на сайті парламенту.  

Авторами законопроекту №8492 "Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення" виступило 25 нардепів, включаючи Ірину Геращенко, Олексія Рябчина, Леоніда Ємця, Вікторію Сюмар, Ігоря Діденка, Івана Крулька, Анну Гопко, Мустафу Найєма та інші.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що високий рівень смертності і травматизму змушує переглядати вимоги до водіїв. Статистика аварійності показує, що щорічно на дорогах України гине близько 3 500 осіб і травмуються не менше 35 тисяч. А дані Всесвітньої організації охорони здоров'я показують, що ефективність ременів безпеки для порятунку життів становить близько 50% ДТП, результатом яких, у разі невикористання ременів, стала б смерть водія і пасажирів, передає Сьогодні.

"Рівень користування ременями безпеки в Україні – найнижчий серед всіх країн Європи. Тільки 15% водіїв, що користуються ременями безпеки за даними дослідження кампанії "За безпечні дороги", проведеної в 2017 році. Наприклад, у Франції 99% водіїв постійно використовують ремені безпеки, Чехії – 97%, Словенії – 93%, Польщі – 83%", – пишеться в пояснювальній записці.

Чинний штраф за ігнорування ременя безпеки складає 51 гривню, а згідно з новою постановою він збільшиться майже в 17 разів - до 850 грн. До того ж в Європі сума штрафів значно більш суттєва. Так в Чехії за таке порушення стягують 77 євро, у Словенії – 120 євро, а у Франції – 135 євро.

Раніше Уляна Супрун повідомляла про сумну статистику залежності смертності на дорогах і безвідповідальності водіїв.

Повʼязані теми:

Наступна публікація