Закритий яблучний пиріг від Марти Стюарт

Закритий яблучний пиріг від Марти Стюарт

Фото: ТСН.ua

Особливістю цього пирога є хрустка скоринка і ніжна начинка з ароматом кориці та сушеного імбиру.

Справжнісінький закритий американський пиріг від найбільш видатної домогосподарки Америки, славетної Марти Стюарт. Чи може він бути більш американським? Рецепт з книги " Кулінарна Школа Марти Стюарт: уроки та рецепти для домашніх кулінарів" ("Martha's Stewart Cooking School: Lessons and Recipes for the Home Cook").

Приготування пирога дуже просте. Класичне пісочне тісто на вершковому маслі і велика кількість яблук. Настільки велика, що навіть якось незвично. І ця велика гора яблук накривається тістом, з якого потім утворюється хрусткий купол, оскільки під час випікання начинка опускається. Але, на жаль, той купол з тіста залишається хрустким лиш першу добу, тоді він дещо втрачає свою хрусткість через вологу в начинці, тому найкраще пиріг смакує того ж самого дня.

Не забудьте зробити розрізи у верхньому шарі тіста, щоб пара могла вільно виходити — інакше пиріг може рватись під час випікання і місцями здуватись. Крім того, якщо пара не буде мати належного виходу, пиріг не пропечеться як слід.

Фото: picantecooking.com

Для тіста на пиріг діаметром 24 см потрібно:

  •  350 г борошна;
  •  1 ст.л. цукру;
  •  1 1/2 ч.л. солі;
  •  255 г вершкового масла, добре охолодити.

Для начинки:

  •  1 кг 350 г яблук (у мене Семеренка);
  •  100 г цукру;
  •  2 ст.л. крохмалю;
  •  1 ст.л. лимонного соку;
  •  3/4 ч.л. кориці;
  •  1/4 ч.л. меленого імбиру;
  •  1/2 ч.л. солі;
  •  30 г вершкового масла, порізати шматочками.

Для змащування:

  •  1 яйце;
  •  1 ст.л. вершків (у мене молоко).

Для приготування тіста потрібно:

1) Борошно, сіль та цукор помістити в чашу блендера, добре все змішати.

Фото: picantecooking.com

2) Додати кубики охолодженого масла. Збити все разом до дрібної крихти.

Фото: picantecooking.com

3) Продовжувати збивати, додаючи охолоджену воду по 1 ст.л. Поки тісто не почне збиватись в комок.

Фото: picantecooking.com

4) Дістати тісто на робочу поверхню. Швидко зім'яти тісто разом, щоб не надто нагріти його теплом рук. Розділити тісто на 2 частини. Кожній надати форми диску й загорнути в харчову плівку. Поставити в холодильник мінімум на 1 годину.

Фото: picantecooking.com

Тісто може залишатись в холодильнику до 3-х діб. Далі потрібно заморожувати. Розморожувати на полиці в холодильнику.

Для приготування начинки потрібно:

Яблука почистити, видалити серцевину та порізати на сегменти. Яблука помістити у велику миску й додати решту інгредієнтів для начинки, окрім масла.

Фото: picantecooking.com

Збирання  пирога:

1) Охолоджене тісто розкатати на присипаній борошном поверхні. Спочатку розкатати 1 частину тіста і викласти в форму для пирога діаметром 24 см.

Фото: picantecooking.com

2) Зверху викласти начинку гіркою. Рівномірно розкласти шматочки вершкового масла.

Фото: picantecooking.com

3) Розкатати другу частину тіста і накрити нею яблука. Зліпити краї нижнього та верхнього тіста та декорувати їх відповідно до ваших вподобань.

Фото: picantecooking.com

4) З обрізків тіста можна вирізати якісь орнаменти та прикрасити ними поверхню пирога.

5) Яйце збити з вершками чи молоком та змастити поверхню пирога. Поставити пиріг в холодильник на 30 хвилин. (Це потрібно для того, щоб стримати збігання пісочного тіста під час випікання). На верхньому шарі зробити надрізи, як показано на фото.

Фото: picantecooking.com

Тим часом розігріти духовку до 200°С.

Вставити охолоджений пиріг в духовку та випікати при 200°С 10 хв, зменшити температуру до 180 °С і пекти ще 1 годину і 10-20 хвилин залежно від роботи духовки. Верхня частина пирога повинен добряче підрум'янитись.

Фото: picantecooking.com

Дістати пиріг з духовки та залишити принаймні на 30 хвилин вистигати перед нарізанням.

Яблучний пиріг чудово поєднується з ванільним морозивом.

Смачного!

Більше рецептів читайте на picantecooking.com 

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація