Аналітики Morgan Stanley спрогнозували курс долара в Україні на кінець 2019 року

Аналітики Morgan Stanley спрогнозували курс долара в Україні на кінець 2019 року

Фото: Getty Images

Інвестбанк дещо покращив свій прогноз, однак він залишається невтішним.

Аналітики банку Morgan Stanley прогнозують уповільнення зростання ВВП України з 3,3% минулого року до 2,7% цього року за зниження курсу до 30,5 грн/дол.  Станом на 14:45 22 квітня курс на Міжбанку становить 26,71 гривень за один долар. 

Про це йдеться у огляді, оприлюдненому Інвестбанком.

Аналітики вважають, що економіка потерпатиме від політичної та макроекономічної невизначеності, яка впливає на інвестиції, підвищення тарифів на газ, і все ще високої інфляції, що пригнічує споживання домогосподарств.  

Банк також відзначає зовнішні обмеження, які передбачають уповільнення зростання в основних торговельних партнерів України та посилення фінансових умов.

На думку Morgan Stanley, швидкість реформ після виборів, зокрема антикорупційних заходів, також залишається ключовим фактором для довгострокової перспективи.

Банк очікує, що інфляція в Україні знизиться до 7,0% до кінця 2019 року і 6,7% - до кінця 2020 року, але залишатиметься вищою за цільовий показник НБУ.

Експерти Morgan Stanley вважають, що в поєднанні з більш жорсткими фінансовими умовами це означатиме, що реальні ставки залишатиметься на високому рівні, а облікова ставка знизиться тільки до 16% до кінця 2019 року і 14% до кінця 2020 року.

"Ми очікуємо, що НБУ збереже ключову ставку на рівні 18% 25 квітня", - йдеться також в огляді.

Щодо більш довготривалих прогнозів, то на 2020 рік прогнозують падіння ВВП до 2,6%, а курс долара на кінець наступного року – 31,5 грн/дол.

Нагадаємо, раніше 3 квітня аналітики інвестбанку Morgan Stanley прогнозували , що до кінця 2019-го курс гривні впаде порівняно з сьогоднішнім на 4 грн — до 31 гривні за долар. Окрім цього, вони очікували, що до кінця 2020 року курс гривні до долара знизиться ще більше — до 32,5 грн/дол. Свій прогноз також зробило відоме агентство Fitch. Вони вважають, що до кінця 2019-го курс буде не вищим, ніж 28,86 грн/долар.

Як вибори вплинуть на курс долара в Україні

Як вибори вплинуть на курс долара в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація