Курси валют у 2020 році: долар по 22 гривні та ефект пружини

Курси валют у 2020 році: долар по 22 гривні та ефект пружини

Фото: УНІАН

Зміцнення національної грошової одиниці триватиме, але не вічно.

Гривня тримає курс на зміцнення: попри різкий стрибок долара та євро перед самим Новим роком, у першій половині 2020-ого національна валюта знову дорожчатиме – такий прогноз озвучив прем'єр Олексій Гончарук. З такими очікуваннями погоджуються і незалежні експерти, які мають власні застереження, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дорожчала швидше за всі світові валюти – у 2019 році гривня встановила світовий рекорд, зміцнившись майже на 15%. Причинами експерти називають жорстку монетарну політику Нацбанку та 4,5 мільярди доларів, які уряд залучив від продажу облігацій у гривні приватним інвесторам. Валюти на ринку додали і політики – на двоє виборів впродовж року вони витратили близько 2 мільярдів доларів. А восени на боці гривні зіграв врожай, який теж приніс чималу валютну виручку.

У 2020 році гривня міцнішатиме, а нинішнє послаблення короткострокове - прем'єр Гончарук

У 2020 році гривня міцнішатиме, а нинішнє послаблення короткострокове - прем'єр Гончарук

Та самі експортери від міцної гривні й зазнали збитків. Аграрії, які сіяли, коли долар коштував 27 гривень, продавали врожай вже за курсом 24. Так само 10-15% заробітку втратили металурги, харчовики, недоотримала будівельна галузь, адже житло здорожчало у валюті на та самі 15%. Та ще й утворилась 2-мільярдна діра в бюджеті, а уряд отримав проблеми з виплатами.

У Нацбанку стверджують: переваги від міцної гривні – вагоміші. Вона стриножила інфляцію, збільшила зарплати українців у валютному еквіваленті, а отже, призупинила відтік заробітчан. І ще - суттєво скоротила державний борг, який сьогодні становить менше 50% ВВП. У першому півріччі гривня, найімовірніше, зростатиме далі – надто, якщо Україна таки отримає чергову позику від МВФ.

Однак це не триватиме вічно. Платою за зміцнення грошей може стати ефект пружини: несподівано різке падіння національної валюти. "Іноземці завели сюди 4,5 мільярди доларів, але це спекулянти: вони прийшли, вони заробили 30-40% річних, гривня зміцніла, відсоткові ставки впали. Вони дивляться: ну, все, час іти. І тільки питання, коли вони почнуть іти. Це почнеться влітку, а може, й раніше. І ми отримаємо миттєве, різке ослаблення гривні", - вважає Найман. Та принаймні у найближчі місяці експерти потрясінь не очікують. І кажуть, що раніше, ніж пружина вистрелить, можемо побачити долар і по 22 гривні.

Кореспондентка ТСН Марія Васильєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація