На українців чекає подорожчання холодильників та пральних машин - експерти

На українців чекає подорожчання холодильників та пральних машин - експерти

Пральні машини та холодильники тепер потрібно буде додатково маркувати

На велику побутову техніку з липня 2014 року треба буде наносити спеціальне маркування.

В Україні подорожчають холодильники і пральні машини. Зростання цін експерти прогнозують через необхідність нанесення спеціального маркування про рівень енергоефективності.

Кабінет міністрів України опублікував постанову з затвердженим технічним регламентом енергетичного маркування, який розроблено згідно з вимогами ЄС.

Згідно з документом маркування доведеться наносити на холодильники обсягом зберігання від 10 л до 1,5 тис. л, які живляться від електромережі або акумуляторних батарей, а також на пральні машини. Контролювати виконання цієї постанови почнуть з 1 липня 2014 року.

У постанові Кабміну вказані сім класів енергоефективності, які позначаються латинськими літерами від А до G. Кожному класу привласнюється колір етикетки від темно-зеленого (високий клас енергоефективності) до червоного (низький клас). Постачальник має зберігати технічну енергетичну документацію протягом п'яти років з дня випуску товару.


Експерти стверджують, що нові правила позначаться на вартості товару в нижньому ціновому сегменті.

"Маркування передбачає використання більш високотехнологічного обладнання, що веде до подорожчання товару", - зазначив співрозмовник "КоммерсантЪ-Украина".

За його словами, в Україні споживачі рідко дивитимуться на маркування.

"Сумлінне виконання норм позначається на конкурентоспроможності компанії. Але в Україні споживач не дивиться на маркування", - каже топ-менеджер однієї з компаній.

А ось самі учасники ринку стверджують, що у ЄС споживач в першу чергу дивиться на енергоефективність через високі тарифи на електроенергію. В Україні ж ситуація інша - тарифи набагато нижчі, і головним для споживача є ціна.

Як повідомлялося раніше, українцям готують нове подорожчання іномарок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація