"Нафтогаз" подасть до суду на ДФС через 8,3-мільярдний штраф

"Нафтогаз" подасть до суду на ДФС через 8,3-мільярдний штраф

Фото: УНІАН

Раніше у фіскальній службі відхрестилися від особистого штрафу Коболєву.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв оскаржуватиме в суді штраф на загальну суму в 8,3 млрд грн, який призначила Державна фіскальна служба через порушення митних правил.

"НАК "Нафтогаз України" збирається оскаржувати рішення про застосування штрафів у суді і оминути етап розгляду в Державній фіскальній службі", - сказали в прес-службі компанії, яку цитує "Економічна правда".

Нагадаємо, кілька днів тому Коболєв повідомив, що отримав від ДФС два персональні штрафи на суми 7 млрд грн та 1,3 млрд грн.

"Тобто я (як фізична особа) повинен сплатити 8,3 млрд грн "не пізніше п'ятнадцяти днів". Підстава, зазначена в тексті постанови, "не забезпечив можливість подання додаткової митної декларації з повним пакетом товаросупроводжуючих документів". Реальна причина - відмова "Нафтогазу" оформлювати та оплачувати природний газ, який ВАТ "Газпром" контрабандно постачав на тимчасово окуповані території Донецької та Луганських областей. Саме тому ми досі й не можемо надати весь пакет документів, оскільки не будемо платити за газ, який не замовляли і не споживали, але на якому наполягає "Газпром", - написав Коболєв у Facebook.

Ще в грудні Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення, відповідно до якого за всі обсяги газу, які російський "Газпром" самовільно постачає на окуповані території Луганської та Донецької областей, "Нафтогаз України" платити не повинен.

Згодом у ДФС пояснили, що штраф, мовляв, не персональний, а на компанію - за несплату ПДВ під час закупівлі 2,4 млрд кубометрів газу в російського "Газпрому" 2015 року.

"Штраф не на Коболєва. Згідно зі ст. 4 Митного кодексу, штраф - на підприємство, де вказується керівник або особа, яка виконує його обов'язки. В цьому випадку, НАК "Нафтогаз України" та її керівник Андрій Коболєв", - зазначив начальник енергетичної митниці Ігор Піковський, якого цитують "Українські новини".

Він пояснив, що в постанові Державної фіскальної служби про накладення штрафу вказане громадянство Коболєва, бо, мовляв, це відповідає бюрократичній формі документа. Розмір штрафу становить 8,3 млрд грн, оскільки відповідно до ст. 485 Митного кодексу він стягується в розмірі 300% від несплаченої суми.

Піковський додав, що якщо у "Нафтогазі" не згодні з рішенням про штраф, то компанія може оскаржити його в центральному апараті ДФС. А якщо апарат ухвалить рішення на користь заявника і залишить у силі рішення митного органу, то НАК може звертатися до суду.

У коментарі "Економічній правді" Піковський наголосив, що в штрафних санкціях немає поставок на окуповану територію.

"В листі "Укртрансгазу" (підпорядкований "Нафтогазу") до Енергетичної митниці чітко написано, що у них немає інформації щодо поставкок на окуповану територію з Платово та Прохорівки. Ми ці обсяги газу і не враховували. Ми порахували митні зобов’язання і санкції щодо тих обсягів, які вони самі нам вказали", — зазначив Піковський.

За його словами, "Нафтогаз" міг вийти із ситуації і надати складську довідку перевізника (в ній вказується перелік товарів, які перебувають на складі) замість акту прийому-передачі товару. Вона є достатньою підставою для митного оформлення. Однак "Нафтогаз" цю довідку не надав.

Ще один можливий варіант розвитку подій, говорить Піковський, - НАК могла звернутися за розтермінуванням зі сплати митних платежів, але таких звернень також не було.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація