У Нацбанку анонсували нову порцію спрощень на валютному ринку

У Нацбанку анонсували нову порцію спрощень на валютному ринку

Фото: Pexels

В рамках наступних кроків НБУ, зокрема, не вимагатиме у банків продавати валюту та скасує обмеження для повернення дивідендів закордонним інвесторам.

Нацбанк анонсував наступні кроки щодо пом`якшення валютного регулювання та інвестиційного клімату в Україні в банківській сфері. Незабаром регулятор зніме основні першочергові обмеження. Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій, повідомляє УНІАН

"Це ті обмеження, які негативно впливають на бізнес-клімат: операції з експорту-імпорту і щодо прямих інвестицій з-за кордону. Це один з наших наступних кроків: повністю скасувати ліміти на максимальну суму репатріації дивідендів за кордон", - заявив Чурій під час дискусії Центру економічної стратегії. Окрім того, Нацбанк скасує обмеження для видачі гривневих кредитів для купівлі валюти. Першим скасують обов`язковий продаж.

Водночас заступник голови Нацбанку пояснив, інші сегменти фінансового ринку, такі як ринок цінних паперів та ринок страхування, зможуть претендувати на пом`якшення валютних умов тільки після відновлення контролю та нагляду за цими ринками. А для цього парламенту ще необхідно ухвалити закон про "спліт", себто ліквідацію Нацкомісії з регулювання фінпослуг, та розділити тим самим її функції між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. Отже, спершу повноваження нагляду за ринками цінних паперів і страхування мають бути передані і законодавчо закріплені за відповідним органом, і тільки після цього ці ринки можуть отримати пом'якшення умов у роботі з валютою. Доки такий закон не ухвалено - умови роботи з валютою для цих ринків залишаються колишніми, адже питання фінансового моніторингу тут ще не закрите. За словами Олега Чурія, на цих ринках є багато транзакцій з ознаками нелегальних. "І зараз ми маємо дуже обмежений вплив на цей ринок", - додав Чурій.

Нагадаємо, 2 квітня НБУ оприлюднив розклад роботи українських банків на свята, підкресливши, що ті мають обслуговувати клієнтів, навіть якщо не відкриватимуть операційний день. Тож, отримати пенсії чи інші соціальні виплати та зняти гроші в банкоматі буде можливо. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація