Рада зменшила контроль державних органів над українськими фермерами

Рада зменшила контроль державних органів над українськими фермерами

Закон спрощує обіг добрив і засобів захисту рослин / Фото: УНІАН

Також були скасовані 22 з 110 дозвільних процедур в АПК.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому закон №2558а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі".

Таке рішення підтримали 237 народних депутатів, передає Інтерфакс-Україна.

Закон передбачає скасування 22 з 110 дозвільних процедур в українському АПК, а також обмеження повноважень окремих держорганів щодо контролю для скорочення адміністративних витрат фермерів і зниження ризиків корупції в державних органах.

Документ спрощує процедуру оформлення водокористування для аграріїв, передбачає спрощення обігу добрив і засобів захисту рослин, а також скасування карантинного дозволу на імпорт.

Також у сфері надрокористування дозволяється використання підземних вод без дозволу до 300 куб. м на один водозабір. Щодо пестицидів та агрохімікатів - звужується сфера ліцензійних умов на поводження з особливо небезпечними речовинами та відходами, дозволена необов'язкова  реєстрація добрив для поширених видів добрив.

У сфері харчової продукції закон передбачає об'єднання експлуатаційного дозволу для потужностей з виробництва дитячого харчування з експлуатаційним дозволом на продукти харчування. У галузі рослинництва – добровільні міжнародні ветеринарні сертифікати для кормів і кормової сировини рослинного походження при переміщенні за межі України.

Крім того, ветеринарні свідоцтва при переміщенні за межі території Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, районів, міст стануть добровільними для кормів і кормової сировини рослинного походження.

Ветеринарні довідки для кормів і кормової сировини рослинного походження будуть добровільними при переміщенні в межах району. Карантинний дозвіл на імпорт або транзит скасовується, передбачений обмін інформацією про карантинні зони між митницею та компетентним органом.

Законом передбачена добровільна сертифікація племінних ресурсів, скасована державна атестація (переатестація) суб'єктів племінної справи у тваринництві.

Документ також передбачає зміни в сфері рибного господарства. Зокрема, будуть скасовані облік та присвоєння номерів суб'єктам господарювання, які здійснюють консервне та пресервне виробництво; свідоцтво про стабільність і надводний борт судна; реєстрація, видача виписки з реєстру гідротехнічних споруд рибогосподарських водних об'єктів щодо їх технічної експлуатації та використання. Ліцензію на промисловий вилов риби, крім внутрішніх водойм і річок залишили тільки для вилову за межами юрисдикції України.

Нагадаємо, 7 грудня президент України підписав закон, який подовжує мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація